Social 10 Iulie 2007 23:15
Un "roman-foto" al schimbarii si neschimbarii Capitalei in ultimii douazeci si ceva de ani, asa cum este prezentat, albumul lui Cristian Popescu aparut de curand la Editura Compania, "Bucuresti - Arhipelag. Demolarile anilor '80: stergeri, urme, reveniri", prezinta in 424 de imagini povestea unui oras care nu mai este.
"Mai bine de douazeci si cinci de ani am mers zilnic la serviciu cu tramvaiul 17, din Soseaua Giurgiului pana la Biserica Sf. Gheorghe si inapoi. M-am atasat repede de acest traseu si am cautat sa-mi imaginez cum va fi fost in vremurile lui bune. pline de viata. Soseaua Giurgiului, Calea Serban Voda, Strada Lanariei, Calea Vacaresti, Piata Cauzasi, Piata Sf. Vineri, Piata Sf. Gheorghe - o excursie cotidiana, cu nostalgia Bucurestiului de odinioara, in cautarea unui farmec din care ramasesra inca destule semne. (...) Stiam ca avea sa vina o vreme cand vor disparea, era inevitabil, dar, in egoismul meu, as fi vrut sa le pastrez intr-un muzeu, sub un clopot de sticla. (...) totusi, niciodata in atatia ani nu mi-a trecut prin minte ca umblu prin <<Bucurestii ce au fost>>", isi incepe Cristian Popescu povestea.

Cladiri disparute pentru totdeauna, piete din care nu a mai ramas decat amintirea unui nume, cartiere intregi pe care mana distrugatoare a comunismului le-a mutilat pentru totdeauna, locuri golite de fiinta lor odata cu demolarea bisericilor, ziduri surprinse cu putin inainte sa se prabuseasca, basculante si buldozere venite sa ucida, odata cu locurile, atatea lumi si istorii si ganduri... Albumul "Bucuresti - Arhipelag" al lui Cristian Popescu, aparut cu colaborarea lui Adrian Majuru, editor Adina Keneres, este, mai mult decat o carte-document, cu imagini de o extraordinara valoare, un drum spre un timp si un spatiu disparute penru totdeauna.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.