Social 9 Iulie 2007 23:57
Romania de astazi este o tara confruntata cu riscuri majore, intrucat si stemele educatiei si cercetarii nu corespund cerintelor minime ale unei societati si economii europene, in care cunoasterea este sursa cea mai importanta a dezvoltarii economico-sociale si personale. Aceasta este concluzia unui raport intocmit de fostul ministru al invatamantului, Mircea Miclea.

In opinia lui Miclea, fara o schimbare profunda, va creste decalajul cultural fata de tarile membre ale Uniunii Europene, ceea ce va afecta competitivitatea romanilor pe piata europeana si va creste riscul ca economia sa stagneze si ca democratia sa functioneze cu sincope. Mircea Miclea este categoric si spune despre sistemul de invatamant din Romania ca este ineficient, nerelevant, inechitabil si de slaba calitate, iar singura solutie de remediere a situatiei ar fi un pact national pentru educatie si cercetare, la nivelul societatii politice si civile.

Raportul avertizeaza ca mentinerea actualului sistem de invatamant din Romania pune in pericol competitivitatea si prosperitatea tarii. Ineficienta sistemului educational din Romania este dovedita de faptul ca performantele inregistrate de elevii romani sunt semnificativ mai slabe decat cele ale elevilor din tarile vecine, recent intrate in UE, care au aproximativ aceleasi conditii social-economice ca Romania. Astfel, 23,6% dintre elevi parasesc prematur sistemul de educatie, fata de tinta UE de cel mult 10 la suta. Ponderea populatiei de 22 de ani care a absolvit cel putin liceul este de 66,5%, comparativ cu 77,3% ponderea actuala din statele europene si minimul de 85%, care reprezinta tinta Uniunii Europene pe urmatorii ani. Ponderea elevilor de 15 ani care nu reusesc sa atinga nici macar nivelul cel mai scazut de performanta este 41%, fata de 19,4% in statele UE. De asemenea, participarea adultilor la educatia permanenta este de doar 1,6% fata de 12,5%, cat reprezinta cerintele impuse de Uniunea Europeana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.