Ca masura de precautie se recomanda spalarea mainilor dupa contactul cu alimente si dupa fiecare masa. Desi modul de transmitere a acestei bacterii nu este foarte cunoscut, se pare ca dintre vehiculele ei fac parte hrana si apa. Totusi, simpla prezenta a bacteriei in organism nu este o conditie necesara pentru ca maladia sa se declanseze.

Pastrarea calmului. Stresul este una dintre cauzele aparitiei ulcerului.

Limitarea consumului de aspirina si de medicamente anti-inflamatorii non steroidiene. Foarte iritante pentru stomac, aceste medicamente tulbura sistemul imunitar al organismului care actioneaza impotriva sucurilor gastrice.

Limitarea sau evitarea fumatului. Tutunul mareste riscul de aparitie a ulcerului, deoarece limiteaza cicatrizarea ranilor peretilor gastrici si favorizeaza recidivele.

Limitarea sau evitarea bauturilor iritante (cafea, ceai, alcool). Acestea cresc productia de sucuri gastrice din stomac.

Citeste si:

Consumarea de suc de afine sau merisor. Acesta impiedica bacteria sa se fixeze pe mucoasa stomacala, care are rol protector.

Adoptarea unei alimentatii echilibrate. Se recomanda alimentele bogate in fibre, legumele, fructele proaspete. Produsele grase stimuleaza productia de acizi gastrici si trebuie evitate.

Unele boli, precum pancreatita cronica ciroza si arteriopatia, pot provoca aparitia ulcerului.

In cazul in care se banuieste existenta ulcerului, este necesara efectuarea cat mai curand a unui control medical de specialitate si a unui test de depistare a bacteriei Helicobacter.