Social 7 Iulie 2007 16:43
Dania Gorodi, sora romancei ucise in atacurile de la Londra din 7 iulie 2005, a declarat astazi ca cel de-al doilea an de la pierderea surorii sale a fost mai greu decat primul si ca orasul in care traieste de 28 de ani este o bomba cu ceas in care simte ca viata este in pericol.

Dania Gorodi a organizat joi o slujba de pomenire a surorii sale - Mihaela Otto - ucisa in atacurile de la Londra. Dania traieste de 28 de ani in Londra dar acum orasul a devenit pentru ea un loc strain.

"Am devenit cu totii mai nervosi, atunci cand folosim transportul in comun - si o facem mereu, si noi, si copiii nostri - suntem vigilenti, suntem cu ochii pe un rucsac, pe asiatici, pe musulmani", spune Gorodi, explicand ca, in contextul actual, cand au fost dejucate recent atentate si au existat numeroase alerte de securitate la Londra, oamenii "se asteapta in orice moment sa se produca inevitabilul".

"Mi-e frica, bineinteles ca mi-e foarte frica, iar masurile de securitate anuntate de noul guvern nu sunt in masura sa ne linisteasca, in conditiile in care pleci dimineata de acasa si te rogi sa te intorci seara inapoi", povesteste sora romancei ucise in atacurile din 7 iulie 2005.

Au trecut doi ani, dar Dania Gorodi si familia sa inca se asteapta sa o vada pe Mihaela intorcandu-se seara acasa. "Diferenta intre pierderea cuiva drag si pierderea Mihaelei consta in felul in care a murit. Circumstantele in care a murit au creat o alta psihologie. Nu o putem uita, dar circumstantele ne fac sa nu acceptam moartea ei, nu exista o incheiere. Mihaela a plecat dimineata de acasa si nu s-a mai intors. Asa ca ne spunem 'poate se intoarce, poate nu a murit' ", a marturisit Gorodi pentru NewsIn.

Romanca a sustinut necesitatea unei anchete publice, dar demersul ei nu a avut ecou in randul autoritatilor britanice. Nici dupa ce s-a mai scurs un an de la atentate situatia nu s-a schimbat. "Nu am reusit mare lucru, Home Office (ministerul de interne britanic) nu vrea sa faca o ancheta, iar scuza lor e ca nu au fonduri. Nu banii sunt insa problema, ei spun ca nu pot aloca resurse pentru o astfel de investigatie cand suntem in stare de maxima alerta si ele trebuie alocate politiei", a declarat Gorodi.
Femeia nu crede insa in aceasta explicatie. "Nu vor sa aloce fonduri, pentru ca vor trebui sa faca o investigatie independenta, sa aflam raspunsuri de la serviciile secrete si stim foarte bine ca ei se opun din principiu unei investigatii deschise", a explicat Gorodi. Acum familiile victimelor intentioneaza sa actioneze impreuna cu cei care au supravietuit atentatelor, pentru a forma un grup de presiune. "Am angajat un avocat specializat in drepturile omului care se preocupa sa aduca acest caz in fata guvernului", a precizat Gorodi.

Intrebata daca este multumita de modul in care autoritatile britanice s-au ocupat de familiile victimelor si de supravietuitori, daca au oferit compensatii, se simte revolta in glasul Daniei. "Pentru noi, compensatia nu e o problema, Mihaela nu avea copii. Dar aici, in Marea Britanie, este o adevarata dezbatere, pentru ca aceste compensatii s-au dat pe baza unei legi vechi de 40 de ani si au constat in 11.000 de lire, o suma care nu a acoperit nici cheltuielile de inmormantare. Au fost oameni care au murit si isi intretineau familii, copii sau parinti, iar ei au primit exact cat ai plati pentru un betiv injunghiat intr-un pub. Este o insulta", considera Dania Gorodi.

Sambata, familia Mihaelei Otto va participa la ceremonia de comemorare a victimelor atacurilor de la Londra din 2005. Va fi alaturi de familiile acestora, dar nu se va intalni si cu supravietuitorii atacurilor. "Familiile victimelor nu sunt in contact cu supravietuitorii, acestea nu au vrut. Probabil ca nu accepta faptul ca acesti oameni au scapat. Iar supravietuitorii au un sentiment de vinovatie. Eu sunt in legatura cu ei, prin email, am incercat sa intru intr-un grup al lor, sa merg la o intalnire de-a lor, dar nu am reusit. Maine voi incerca sa mai zabovesc la locul intalnirii, ca sa ii intalnesc si pe ei", a precizat Gorodi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.