Social 6 Iulie 2007 01:14
Au facut studiile in Romania, dar nu au ramas acolo, desi cel putin o data gandul le-a trecut prin cap. Pentru unii dintre ei, alegerea de a se intoarce in Republica Moldova s-a dovedit una inteleapta. Datorita studiilor au avansat aici intr-un an cati altii din tarile dezvoltate in zece. Unii inca viseaza sa plece intr-o zi spre Vest.

"S-ar putea sa fi gresit intorcandu-ma in Moldova, dar regretele nu-si au rostul. Pe atunci eram mai tanar, mai romantic si ma credeam in stare sa rastorn muntii. Din pacate, cotidianul basarabean s-a aratat nitel mai crud decat mi-l inchipuiam din capitala vechii Moldove", marturiseste Igor Burciu, 33 de ani, redactor-sef adjunct la ziarul Flux. "Am avut oferte sa raman la Iasi, unde am terminat Facultatea de Istorie si masteratul, sa imi sustin teza de doctorat.

Am venit insa la Chisinau cu gandul sa ma fac jurnalist si sa ma reintorc candva in Romania cu Basarabia in carca. Ea s-a dovedit insa a fi o povara mult prea grea pentru un tanar naiv, dar plin de bune intentii." El spune ca oamenii care si-au facut studiile in Romania sunt priviti mai bine, datorita calificarii superioare pe care o castiga in institutiile romanesti de invatamant, si preferati, de multe ori, chiar si de angajatorii rusi din Chisinau.

Valentina Basiul, reporter la ziarul Timpul, a studiat la Bucuresti, la Facultatea de Jurnalism, apoi a facut un masterat in jurnalism in Moldova. "M-am intors pentru ca am considerat ca sunt mai utila aici. E vorba despre patriotism, nu despre moldovenism primitiv", tine ea sa precizeze. "Dar cand te-apuca fericirea pe aici, regreti ca n-ai ramas in Romania." Acolo ar fi castigat mai bine si ar fi putut sa-si faca meseria la alte standarde. Acum are un salariu de 200 de dolari, "de ajuns cat sa traiesti la Chisinau". Doi dintre colegii ei de la ziar s-au reorientat catre proiecte internationale, cu salarii neimpozabile care ajung la 600 de euro.

SUCCES. Tiberiu Scutaru, care a studiat stiintele Politice la Universitatea din Bucuresti, ne-a explicat ce inseamna "moldovenismul primitiv", un mod de gandire pe care nu il agreeaza: "Adica eu sunt moldovean, si-s bun la suflet, si-s muncitor si n-am nevoie de nimeni si nimica". Spune ca recunoaste acest mod de gandire si la unii dintre studentii sai. Tiberiu este lector la Universitatea Libera Internationala din Moldova, o institutie de invatamant particulara. tine cursuri de marketing si de tranzactii internationale in limba engleza, pe care le considera un fel de hobby, din cauza salariului mic pe care il primeste. A fost implicat si intr-un proiect al Institutului de Politici Publice, referitor la reforma controlului granitelor.

Tiberiu are 26 de ani si este un om implinit. Dupa un masterat in Danemarca, a revenit in Republica Moldova cu un CV impresionant pentru o piata de munca in formare. El recunoaste ca a preferat varianta intoarcerii, pentru ca in alte tari ar fi avut nevoie de experienta pentru a se angaja: "in Moldova poti sa pui la CV in scurt timp multe lucruri sclipitoare". Acum este angajat al Societe Generale si a lucrat la preluarea Mobiasbanca, o banca locala, de catre SG. "Am fost implicat in traducere, am vazut procesul de la inceput. Ca sa faci asta afara ai nevoie de o experienta de cel putin cinci-sase ani. Acum lucrez cu fondurile care vin de la BERD, de la Banca Marii Negre. Toate documentele trec prin Directia in cadrul careia lucrez. Peste hotare mi-ar fi luat vreo patru ani sa ajung sa fac asta." Are un salariu de trei ori mai mare decat cel mediu, dar de sapte ori mai mic fata de Danemarca. "Eu pierd bani daca raman."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.