Social 6 Iulie 2007 22:37
La cei 229 de ani pe care ii sarbatoreste anul acesta, Scala din Milano prezinta 'La Traviata' de Giuseppe Verdi. Pe celebra scena vor evolua sopranele Angela Gheorghiu, Irina Lungu si Elena Mosuc, urmasele Haricleei Darclee, in rolul Violettei.

Rolul Alfredo va fi interpretat de tenorii Ramon Vargas, Massimo Giordani si Jonas Kaufmann, iar pentru rolul Germond, solisti vor fi baritonii Leo Nuci, Roland Frontali si George Gagnidze. Productia beneficiaza de o reluare a montarii Lilianei Cavani, sub bagheta unui verdian din generatia maestrilor, dirijorul Lorin Mazel.

Pe scena lirica din Milano, renumita Teatro Alla Scala, in cei 229 de ani de istorie, in acest iulie 2007, pentru prima data vor aparea trei prezente solistice romanesti in rolul titular al celebrissimei 'La Traviata' de Giuseppe Verdi. Se stie ca Haricleea Darclee nu a cantat rolul Violettei Valery la Scala, ci doar la Roma; de asemenea, nici Lydia Lipkowska, nici Virginia Zeani nu au avut aceasta sansa, iar Anna Rosza Vasiliu, cea care a realizat integrala cu 'His master voice' in 1931 nu a interpretat nici ea rolul pe scena Scalei, unde fusese invitata pentru muzica de Wagner. Doar in anii '90, cu ocazia unui recital, Mariana Nicolesco a cantat 'Addio del passato', moment care insemna prima interpretare fragmentara a rolului din partea unei voci romanesti.

Sa mentionam ca, de asemenea, niciun tenor si niciun bariton roman nu a fost, de-a lungul anilor, invitat sa participe in vreo distributie cu opera verdiana la Scala. Seara de 3 iulie a inaugurat un eveniment fara precedent pentru noi, transmisia directa radio facandu-ne martori la deschiderea unei serii de douasprezece spectacole cu �La Traviata�, de Verdi pe celebra scena evoluand trei voci romanesti: sopranele Angela Gheorghiu (3,7,11,14,17,20 iulie), Irina Lungu (5, 16 21 iulie) si Elena Mosuc (9 12, 19 iulie). La aceasta superba demonstratie lirica participa in rolul Alfredo tenorii Ramon Vargas, Massimo Giordani si Jonas Kaufmann, precum si, pentru Germont, baritonii Leo Nuci, Roland Frontali si George Gagnidze.. Productia, in maniera traditiei scaliere, beneficiaza de o reluare a montarii Lilanei Cavani, sub bagheta unui verdian din generatia maestrilor, dirijorul Lorin Mazel. Constelatia glasurilor noastre va cuceri neindoios fanii minunatei opere verdiene, restabilind o faima care nu mai are nevoie de alte argumente decat celebritatea.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.