Social 5 Iulie 2007 01:25
Normele noi dezavantajeaza femeile si favorizeaza barbatii. Sindicatele si ONG-urile critica egalizarea varstei de retragere din activitate

Femeile din Romania angajate la stat vor trebui sa munceasca, pentru a putea beneficia integral de pensie, cu doi ani si jumatate mai mult decat pana acum, in vreme ce barbatii vor munci cu doi ani si sase luni mai putin. Pentru a se conforma normativelor europene, Ministerul Muncii intentioneaza sa modifice perioada de timp in care romanii trebuie sa cotizeze pentru sistemul public de pensii. Astfel, stagiul de cotizare pentru primirea integrala a pensiei, acum de 35 de ani la barbati si 30 de ani la femei, va fi dupa modificarea Legii pensiilor de 32 de ani si jumatate.

Ca directivele Uniunii Europene trebuie respectate, o spun si liderii sindicali. „Ministerul Muncii are de ales: ori egalizeaza stagiile de cotizare ale barbatilor si femeilor, ori stabileste o varsta de pensionare identica pentru ambele sexe", precizeaza Petru-Sorin Dandea, vicepresedintele confederatiei sindicale Cartel ALFA. „Privita la modul cinic, nu este o masura buna, ci una necesara", este de parere liderul sindical. in ce priveste oportunitatea de alegere, Dandea considera mult mai buna cresterea perioadei de stagiu de cotizare, decat cea a varstei de pensionare, pentru femei.

„Ele vor munci cu doi ani si sase luni mai mult, ceea ce le va aduce o pensie mai mare, atunci cand se vor retrage din activitate", indica el potentialul avantaj al acestei prelungiri a perioadei de munca. Pentru oficialul Cartel ALFA, intr-un fel, egalizarea este si o masura reparatorie pentru barbati. „in timp ce femeile ajung la peste 75 de ani, barbatii abia ating 68 de ani", citeaza Petru Dandea din statisticile oficiale.

Potrivit datelor existente la Casa Nationala de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS), perioada medie intre momentul pensionarii si decesul asiguratului este pe undeva pe la 14 ani si sase luni. Dar liderul sindical atrage atentia ca sunt multi factori care indica discrepante flagrante in sistemul de pensii. „Daca la calcularea acestei perioade medii s-au luat in calcul si pensionarile din perioada de preaderare a Romaniei la UE, tot ce este posibil! Am avut ocazia sa cunosc doi fosti angajati ai MApN, care au fost lasati la vatra in acest mod. Nu aveau mai mult de 42 de ani, cand s-au pensionat... si asta in timp ce speranta medie de varsta a unui fost salariat la un combinat cocso-chimic nu este mai mare de doi ani, dupa ce iese la pensie", indica oficialul Cartel ALFA.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.