Social 5 Iulie 2007 11:11
Romplumb Baia Mare a depasit, in perioada 27 - 30 iunie, de patru ori valoarea maxima admisa a indicatorului de poluare cu plumb, pulberile toxice imprastiindu-se pe o suprafata de peste un kilometru, in zona orasului Baia Mare. Valoarea maxima admisa la degajarea in atmosfera a rezidurilor de plumb este de cinci miligrame pentru un metru cub, in timp ce pentru dioxidul de sulf (SO2) valoarea nu trebuie sa depasasca doua miligrame pentru un metru cub.
Analizele au fost realizate de Agentia de Protectia Mediului Maramures, care a constatat ca poluarea s-a produs din cauza unor dereglari tehnologice si opriri sporadice ale instalatiilor de topire si aglomerare. „Acest nivel de poluare este uzual pentru Romplumb, care a inregistrat depasiri si de 20-30 de ori ale valorii indicatorului de poluare cu plumb”, a declarat comisarul-sef al Comisariatului Judetean Maramures din cadrul Garzii Nationale de Mediu.

Acesta a explicat ca, in prezent, exista trei procese pe rol intentate de Garda de Mediu societatii Romplumb, pentru neplata unor amenzi cu valori cuprinse intre 70.000 si 100.000 lei. „Instalatia cu care opereaza Romplumb dateaza din 1854, iar modernizarile care s-au facut sunt minore, cu toate ca Guvernul a alocat atat in 2006 cat si in 2007, prin doua Hotarari de Guvern, aproximativ 34 milioane lei pentru ecologizarea productiei de la societatea din Baia Mare”, a adaugat reprezentantul Garzii.


Despre autor:

Antena 3

Sursa: Antena 3


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.