Trafic de carne vie, tilharii, camatarie, proxenetism si chiar crima. Intr-un cuvint: "teroare". Astfel s-ar putea descrie ceea ce au instaurat in Capitala, ani de-a rindul, fratii Sile si Nutu Camataru. O adevarata caracatita mafiota, cu aproape 500 de membri, care a guvernat lumea interlopa a Capitalei si a reusit sa-si intinda tentaculele cu sprijinul unor oameni puternici - lideri politici, magistrati, politisti, persoane publice.

Pe parcursul ultimului an de ancheta in presa au aparut mai multe nume de politisti care i-ar fi favorizat pe Camatari. Cum ar raspune insa de tergiversarea anchetelor care au favorizat dezvoltarea unui astfel de clan oamenii politici sau procurorii si magistratii carora le-au trebuit nu mai putin de zece ani (1994-2004) pentru a da un verdict intr-un dosar instrumentat de politie, in care erau dovedite mai multe tilharii comise de Nutu si Sile Camataru.
Vasile si Ion Balint (cunoscuti drept Nutu si Sile Camataru) intruchipeaza "mafia". Doi frati crescuti intr-unul dintre cele mai rau-famate cartiere ale Capitalei - Ferentari - au ajuns persoane influente, care au reusit sa stringa averi fabuloase cu ajutorul terorii si al crimei. Nu ar fi izbutit insa niciodata daca nu ar fi fost tolerati de persoane puternice, iar aici nu poate fi vorba despre politistii Viorel Pauliuc si Robert Herghelegiu, singurii arestati pentru ca i-ar fi favorizat pe Camatari.

Relatii sus-puse

Lasati sa-si faca de cap, mai ales in ultimii zece ani, in principal din cauza lichiditatilor strinse prin camatarie, care depaseau cu mult zece milioane de dolari, fratii Camataru au reusit sa "viruseze" oameni puternici, care tineau friiele puterii.
Astfel, ei au ajuns sa conduca, pe de-o parte, lumea interlopa - unde au reusit sa se impuna prin teroare si, pe de alta parte, societatea, cumparind putere.

Camatarii si politica

Nutu si Sile Camataru au sustinut, chiar si in fata instantei care ii judeca acum, ca au reusit sa-si faca relatii printre persoane aflate "la putere".
Una dintre acestea e fostul senator PSD Vasile Duta, membru al Comisiei de abuzuri din Senat. Senatorul a aparut pe o caseta filmata in timp ce se delecta cu mai multe prostituate ale celor doi frati. Cu toate ca se zvonise deja ca a avut legaturi cu Sile si Nutu Camataru, senatorul a participat la audierea celor doi in comisie.

Chiar si numele fostului premier Adrian Nastase a fost vehiculat in increngatura de "relatii sus-puse" ale membrilor clanului, in legatura cu o "afacere" imobiliara.
Alt prieten al Camatarilor se pare ca este presedintele PNG, Gigi Becali. La audierea de la Comisia de abuzuri a Senatului, Nutu Camataru declara: "Gigi este prietenul meu, de cite ori am avut bani si chiar daca nu am avut si a apelat la mine am luat de la cumetri si i-am dat cind a avut nevoie sa-si plateasca oamenii. (...) L-am ajutat cu ce am putut si l-as ajuta si in continuare. Ii dadeam, daca vroia, si un copil", a continuat el.

Bineinteles, Becali a negat orice relatie financiara cu Nutu si Sile.
Si numele chestorului Zaharia Toma, fostul secretar de stat al MAI, cunoscut drept unul dintre oamenii de incredere ai premierului Nastase, a fost rostit de Nutu Camataru in fata anchetatorilor. Nutu a declarat ca generalul era un client fidel al restaurantului sau Calypso - unde, in schimbul unor "servicii", acesta ar fi luat masa pe gratis.

Intr-o depozitie facuta in fata instantei, Nutu Camataru a mentionat si alti oameni puternici, pe care i-a numit "prieteni" ai sai: Virgil Ardelean (seful Directiei de Informatii si Protectie Interna a MAI), Nicoale Berechet (secretar de stat in MAI), Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea. Evident, toti cei amintiti au negat cu vehementa declaratiile acestuia.

Camatarii si lumea sportului

La petrecerile la care participau Camatarii, se aflau si sportivi, mai ales fotbalisti. Unul dintre acestia - rapidistul Marian Aliuta - a fost audiat de curind de procurori, intr-un dosar in care Sile este acuzat de tilharie. De asemenea, prietenia cu Becali i-a legat si mai mult de lumea sportului, Nutu laudindu-se, in anumite cercuri, ca o parte din banii investiti de Becali la Steaua ar fi fost imprumutati de la el. Gurile rele spun ca Becali ar fi vrut ca prietenul sau, Nutu, sa se numere printre actionarii de la club.
La aceste nume grele rostite de cei doi frati in depozitiile lor se adauga cele ale unor alte persoane publice, audiate ca martori in dosarul fratilor Camataru. Astfel, Ioan Victor Stan - lider sindical si consilier municipal din partea PSD - a fost audiat la Parchetul instantei supreme, ca martor intr-un dosar in care Sile este acuzat ca a tilharit un om de afaceri israelian, in toamna lui 2003.

Manelisti si oameni de televiziune

Relatii strinse cu Camatarii au legat atit manelisti consacrati, cit si oameni de televiziune. Printre acestia se numara Adrian de Vito si Vali Vijelie, ultimul dintre acestia fiind chiar finul lui Nutu. El a fost, de altfel, pus sub invinuire pentru marturie mincinoasa, intr-un dintre dosarele care privesc infractiunile comise de clan. Si moderatorul TV Oreste se afla in "cartile" procurorilor. Potrivit rechizitoriului, "martorii Pluti Eftimie si Alexandru Scarlat Oreste Teodorescu (...) au fost pusi in legatura de invinuita Tatiana Ceremus, cu prostituatele Baltaga Ludmila si Cretu Oxana. (...) Fiind audiati, acesti martori au adoptat o pozitie nesincera, negind ca ar fi intretinut raporturi sexuale cu prostituatele mentionate".
Si regizorul Sergiu Nicolaescu a ajuns sa faca afaceri cu infractorii, el imprumutind cai de la Camatari pentru unul dintre filmele sale.

Camatarii - Cozma -Spoitoru

Un alt personaj celebru, pus oficial sub invinuire, este liderul minerilor Miron Cozma. Potrivit procurorilor, in vara lui 2003, o firma a apelat la locotenentii lui Nutu Camataru, prin intermediul lui Cozma si Fane Spoitoru, pentru a cumpara o societate aradeana scoasa la privatizare. La incheierea afacerii, Cozma si Spoitoru, aflati la acea vreme in detentie, urmau sa primeasca 100.000 de dolari.

Un agent de politie si un inspector, principalii "favorizatori" ai clanului

Este evident faptul ca gruparea mafiota condusa de Camatari nu se putea dezvolta decit cu ajutorul unor protectori sus-pusi, dar singurii arestati ca ar fi favorizat-o sint doi politisti: inspectorul Viorel Pauluc, de la Postul de Politie Jilava, si agentul Robert Herghelegiu, acuzat ca ar fi ajuns la o intelegere cu Camatarii pentru a-si proteja un prieten. Alti doi oameni ai legii sint cercetati in libertate pentru ca ar fi beneficiat de serviciile "fetitelor" lui Nutu si Sile. Procurorii insa nu i-au luat pina acum la intrebari pe sefii sectiilor de politie care aveau in competenta principala zona de actiune a clanului. Este evident ca, in ultimii zece ani, fratii Camataru reusisera sa-si creeze relatii la conducerea acestor sectii, atita vreme cit, victimele membrilor clanului care mergeau acolo sa depuna o plingere erau tratate ca niste infractori. Se pare ca un rol important in crearea acestui sistem l-a avut fostul sef al Politiei Capitalei, generalul Nicolae Nitu.

Pe perioada "guvernarii" acestuia, dosarele n-au avansat prea mult, iar membrii clanului Camataru ajunsesera sa faca legea in Bucuresti, fara teama ca vor trebui sa raspunda in fata legii. Mai mult, fiul lui Tata Nitu a fost la un moment dat audiat de procurori in dosarul in care fratii sint acuzati de implicare in jaful comis asupra omului de afaceri israelian Shaul Peleg. Desi au existat politistii care i-au acoperit, au fost multi care au si incercat sa-si faca meseria, insa fara prea mare succes. Chiar daca dosarele treceau de institutia la care acestia lucrau, se opreau la procurori sau la instanta. Un exemplu este acela al unui dosar instrumentat de politisti in urma cu zece ani, dosar in care magistratii si procurorii au reusit abia in 2004 - cind a avut loc decapitarea clanului - sa dea o sentinta.

Politistii, primii care au actionat

Dupa un lung sir de condamnari, intre 1988 si 1990, Sile si Nutu Camataru sint retinuti din nou de politisti in 1994, pentru comiterea mai multor tilharii. Dar, la scurt timp dupa arestare, fratii Camataru sint pusi in libertate.

Doi ani mai tirziu, Judecatoria Sectorului 5 a emis pe numele lui Sile Camataru un mandat de executare a unei pedepse de doi ani de inchisoare. Este dat in urmarire generala, iar politia porneste din nou in cautarea lui. In 2000, politistii il repereaza, dar dupa o urmarire spectaculoasa, cu pneurile masinii ciuruite de gloante, Sile Camataru reuseste sa scape refugiindu-se in curtea fermei "Hipodrom" a fratelui sau. Oamenii legii izbutesc sa puna mina pe el, dar cu un an intirziere, cind trupele speciale ale Politiei Capitalei descind intr-o locuinta situata in strada Soreni, din cartierul Ferentari, fieful mafiotilor Camataru. Astfel, unul dintre liderii clanului ajunge in inchisoare, de unde este eliberat in 2003, dupa ce ispaseste cei doi ani la care fusese condamnat.

"Afacerile" clanului acopera aproape tot Codul Penal

Sechestrare de persoane, santaj, proxenetism, trafic de persoane, taxe de protectie, recuperarea unor bunuri si valori, camatarie, crima, acestea sint "afacerile" clanului Camatarilor, care acopera aproape intregul
Cod Penal. Clanul avea o structura piramidala, iar sarcinile erau bine impartite. Spre exemplu, de proxenetism si prostitutie se ocupa chiar mama Camatarilor (Smaranda Stoica), ajutata de doi frati ai acestora (Angela si Constantin Stoica). Partea de santaj, sechestrare de persoane, tilharie, recuperari si camatarie era coordonata de Sile si de locotenentul sau, Silviu Dudita (Fluturica).

Dupa cum arata porecla....

Prima afacere pusa pe roate de Sile si Nutu a fost camataria. La inceput, dobinda ceruta de cei doi frati la suma imprumutata varia, in functie de relatiile cu "victima", intre citeva procente si suta la suta pe luna. Cu timpul, au ajuns la lichiditati de aproximativ zece milioane de dolari. Se spune ca de la ei s-ar fi imprumutat numeroase persoane publice. Evident, in cazul numelor grele era aplicata o dobinda modica.
Pentru muritorii de rind care apelau la "ajutorul" Camatarilor, imprumutul echivala cu dezastrul. Drept garantie pentru banii luati cu o dobinda mare, ei trebuiau sa semneze contracte de vinzare-cumparare pentru casa, masina sau terenuri. Daca insa "garantia" era pe placul Camatarilor sau exista posibilitatea unei afaceri bune, prorpietarul raminea fara ea chiar daca isi achita datoriile.
Piata prostitutiei, acaparata prin taxe de protectie, rapire si viol

O data ce afacerea initiala a fost pusa pe roate, caracatitia mafiota a trebuit sa-si intinda tentaculele pentru a ajunge sa guverneze lumea interlopa a Capitalei. Cum ar fi cistigat respectul celorlalti sefi de grupari daca nu stapinind "afacerile", impunind taxe de protectie aplicind teroarea pentru rau-platnici. Astfel, treptat, clanul Camataru a acaparat si piata prostitutiei, ocupind toata zona centrala a Bucurestiului. Semnificative in acest sens sint afacerile derulate in Discoteca Herastrau, care fac si obiectul unui dosar instrumentat acum de procurori.

Doua dintre fetele din reteaua de prostitutie condusa de Mimi Camatareasa si fiii sai au fost audiate, chiar saptamina trecuta, de instanta Tribunalului Bucuresti. Natalia si Victoria - care au fost de acord sa depuna marturie impotriva Camatarilor - stiu ce risca, insa le este si mai greu sa ignore clipele de groaza prin care au trecut cind au devenit sclavele clanului.
Dupa spusele fetelor, la inceputul verii 2003, proxenetul lor - Petre Maeanu, zis "Tutus", a refuzat sa plateasca taxa de protectie impusa de reteaua condusa la nivelul zonei Herastrau de Angela Stoica, sora Camatarilor. Ca urmare, clanul a pus la cale o metoda prin care sa-i atraga atentia acestuia. Astfel, la inceputul lunii iunie 2003, prostituatele lui Maeanu au fost rapite, batute si violate in grup de oamenii Camatarilor. "Pe la 3.00-4.00 plecam din discoteca "Herastrau" cu Natalia.

Am vazut o masina, Mercedes sau BMW, inchisa la culoare, in care se aflau mai multi membri ai clanului Camataru. In masina lor se afla si Cincilei Ana", declara, vineri, Victoria. Fetele s-au urcat intr-un taxi, dar in timp ce ieseau din zona discotecii, au fost blocate de masina membrilor clanului. Fetele au fost luate cu forta din taxi si urcate,pe bancheta din spate a autoturismului proxenetilor, alaturi de Ana Cincilei. "Ne-au luat telefoanele. Ni s-a spus sa nu punem intrebari... Au spus ca sintem luate din ordinul Angelicai, pentru ca nu puteam noi, basarabencele, sa venim si sa luam piinea altora fara sa platim taxa", a mai spus Victoria. "Eram speriate... Nu stiam ce se intimpla", marturiseste si Natalia. "La terasa a mai venit o masina. Cei de acolo (n.r. - rapitorii) spuneau ca a venit sefa. Dupa care am plecat iarasi cu masina. In spate se aflau alte doua masini. Ne-am oprit la un apartament in Militari. Dupa un sfert de ora, seful grupului care ne-a rapit a plecat, atentionindu-ne sa nu ne apropiem de geam.

A revenit dupa 15 minute cu bautura si prezervative. Cu el au mai venit inca doi barbati... Unu, Lala, si un barbat pe care l-am vazut pe la televizor (n.r. - ramas inca in libertate). Apoi el a plecat din nou si am ramas cu patru barbati", continua ea. Pentru inceput, barbatii le-au obligat pe fete sa bea alcool, apoi tinerele au fost separate. In una dintre incaperi, Natalia a fost batuta de unul dintre indivizi si violata. Soarta Victoriei si a Anei a fost si mai crunta. "Celelalte... cu toti patru", a descris scurt scena Victoria. La limita suportabilitatii, Ana a incercat sa sara pe geam. Pentru aceasta tentativa a fost lovita cu bestialitate de rapitori. La un moment dat, tinerelor li s-a permis sa ia legatura cu proxenetul Maeanu, caruia rapitorii i-au recomandat sa-l contacteze pe Sile Camataru pentru solutionarea situatiei.

Maeanu s-a intilnit cu liderul Camatarilor si in schimbul a 300 de dolari si a promisiunii ca o va ceda clanului pe una dintre ele, a reusit sa le elibereze pe fete dupa 12 ore de calvar.
Ulterior, Maeanu s-a tinut de cuvint si i-a predat-o pe Natalia lui Sile. Fata s-a rascumparat apoi singura (adica a primit dreptul de a se prostitua fara a avea proxenet) in schimbul sumei de 3.000 de dolari, pe care a platit-o in transe. In afara de Natalia, numeroase fete, foarte multe dintre ele minore, au ajuns in reteaua de prostituate a Camatarilor. Unele fara voia lor, fiind rapite direct de pe strada. Majoritatea fetelor nu au depus insa plingeri pentru ca s-au speriat in urma amenintarilor primite din partea membrilor clanului.

Santaj si recuperari de bani

O alta metoda folosita de Camatari pentru a-si impune influenta a fost santajul sub diverse forme. In general, cineva care avea de recuperat bani sau bunuri apela la serviciile lui Sile sau Nutu, iar acestia, prin diverse metode de constringere, le recuperau, in schimbul unui comision substantial.
O alta varianta de santaj era legata de aflarea unui "pont". Capii clanului aflau ca s-a dat o "lovitura" (furt, tilharie). Autorii furtului erau sunati de membrii clanului si chemati la o intilnire, unde li se spunea ca au "perpelit" (pagubit) un "prieten" al fratilor Camataru. Ca sa cada la pace, autorii loviturii trebuiau sa cedeze o parte insemnata din prada.

Crima

Alexandru Cirstoiu (zis "Grasu") este unul dintre copiii crescuti de clan. El a fost condamnat pentru omor calificat, dupa ce, la numai 15 ani si jumatate, a ucis un tinar. Cirstoiu era deseori folosit pe post de "amenitare" de numarul 3 in ierarhia clanului, Fluturica "mina dreapta" a lui Sile. Lui Dudita ii placea sa se laude cu faptul ca "Grasu" poate face orice, pentru ca este minor si nu raspunde penal.

Tilharie

Cea mai cunoscuta tilharie a clanului Camatarilor este cea asupra unui cetatean israelian. "Operatiunea" a fost pusa la cale de Sile si una dintre prostituatele sale. Impreuna cu aceasta, el a stabilit ca in noaptea respectiva fata sa-si invite "iubitul" acasa, sa-l adoarma si apoi sa-i ia banii si bijuteriile. Totul trebuia sa se intimple cu ajutorul unor membri ai clanului, care urmau sa fie desemnati de Sile. Sile si-a ales ca alibi o nunta programata in aceeasi noapte la Restaurantul Calypso.

Lucrurile s-au desfasurat conform planului. Cetateanul israelian a fost adormit cu somnifere, iar oamenii Camatarilor impreuna cu prostituata l-au lasat fara 13.800 dolari, 20 de milioane de lei, mai multe bijuterii din aur si citeva telefoane mobile. Planul presupunea si transportarea victimei la locuinta acesteia pentru ca in momentul in care se trezea sa nu-si dea seama ce s-a intimplat. Numai ca atunci cind tilharii au incercat sa-l, barbatul s-a trezit. Drept urmare, agresorii au spus ca sint politisti, anuntindu-l pe cetateanul israelian ca va fi dus la sediu pentru o ancheta. L-au abandonat insa in fata Restaurantului La Mama, in jurul orei 2.00.

Animalele salbatice, un mod de a tortura

Sile si Nutu Camataru au arestati ultima data in iulie 2004. La descinderea facuta la conacul acestora din Ferentari, procurorii, jandarmii si politistii au fost socati de opulenta in care traiau. Domeniul se intinde pe sase hectare. In spatele portilor, mafiotii cresteau pasari, animale exotice si salbatice. Anchetatorii spun ca Nutu isi ameninta victimele cu cei trei lei pe care-i avea in curte. Mai mult, sub cusca animalelor a fost amenajata o adevarata camera de tortura, unde ajungeau cei care cadeau in plasa Camatarilor.

Imprastiere pentru blocarea afacerilor

Decizia de a-i trimite pe capii clanului Camatarilor in inchisori diferite a apartinut procurorilor care au documentat dosarele. Acestia au ales aceasta varianta pentru ca fratii Camataru ajunsesera sa-si dirijeze afacerile din inchisoare, prin telefon. Prin trimiterea lor in penitenciare diferite se intentioneaza punerea unei piedici in ceea ce priveste comunicarea. Mai ales ca multe victime si-au retras deja plingerile, la presiunile apropiatilor celor din clan.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.