Social 4 Iulie 2007 00:08
Notarii publici si-ar putea mari tarifele si onorariile din aceasta si asta pentru ca profesia va fi liberalizata, iar practica europeana a dovedit ca, odata lasate la latitudinea notarului, costurile au inregistrat o crestere substantiala.

Chiar daca banii pe care un client trebuie sa ii dea, in prezent, pentru un serviciu notarial nu sunt prea putini, preturile nici macar nu sunt afisate.

De obicei, daca sunt intrebati de ce nu au preturile afisate, notarii ridica din umeri sau refuza sa raspunda. Acestia ar trebui sa stie ca in calitatea lor de operatori economici trebuie sa afiseze preturile la loc vizibil, in caz contrar sunt amendati de inspectorii de la protectia consumatorului. Se pare insa ca aceste tarife - destul de piperate - sunt determinate in functie de natura actului care este instrumentat. Sunt niste expertize ale Camerelor notarilor publici care au fost impuse prin adoptarea Codului Fiscal, care sunt actualizate anual, care determina valoarea de piata a imobilelor, si atat impozitele percepute de stat pentru autentificarea unor asemenea acte, cat si onorariile sunt determinate procentual, pornind de la aceste valori. Notarii spun ca tarifele lor difera de la un Cabinet notarial la altul pentru ca onorariile lor sunt minimale, deci este un minim de..., sub care nu putem cobori, pentru ca e ordin de la ministrul justitiei si din aceasta suma statul ne taxeaza pe noi, la randul lui; dar peste limita minima cred ca este optiunea fiecarui client sa aleaga.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.