Social 4 Iulie 2007 23:22
Cea mai mare expozitie despre comunism, s-a deschis astazi la Muzeul de Istorie. Aceasta cuprinde piese donate de persoane private, imprumutate, cumparate din consignatii, dar si unele luate din arhive, de la carti si insigne, la hartie igienica si masini in miniatura, informeaza NewsIn.

Expozitia "Comunismul in Romania 1945-1989" va putea fi vizitata la Muzeul National de Istorie a Romaniei, in Holul Mare, pana la sfarsitul lunii septembrie, si este structurata pe opt capitole: sovietizarea Romaniei, partidul-stat, represiunea si rezistenta, exilul romanesc, economia Romaniei in timpul regimului comunist, politica externa, cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu si Revolutia din 1989.

Expozitia cuprinde documente, brosuri, insigne, diverse vase, chitante, carti si carnete de membru de partid, fotografii, obiecte de papetarie, ziare, tichia lui Lucretiu Patrascanu, titluri de proprietate, legi si reguli, dosarul lui Iuliu Maniu, statui, o miniatura a Daciei 1300 din 1969, o alta a tractorului produs de uzina din Brasov, din 1975, bancnote, pantofi, borcane, timbre, sapun, hartie igienica, telefonul si un vas de cristial ce au apartinut lui Ceausescu, stema Republicii Socialiste Romania sau cadouri primite de Ceausescu. Exista si o camera ce reface atmosfera dintr-o celula a penitenciarului de la Sighet.
Radu Coroama, director in muzeu, a spus, intr-o conferinta de presa de marti, ca aceasta expozitie s-a nascut destul de greu.

"Ne-am lovit de reticente si probleme. Reticentele au fost legate de faptul ca eram prea aproape de evenimente si nu putea prezenta obiectiv. Probleme au fost lipsa materialelor."
Coroama a explicat ca in majoritatea muzeelor de istorie exista "puzderie de materiale" pentru epocile vechi, dar cum se apropie de perioada contemporana, acestea se imputineaza.

"Pentru perioada comunista, multe materiale zac prin arhive la care nu avem acces. Arhiva de la Pitesti, CNSAS. Iar in timpul perioadei Ceausescu au fost foarte multe distruse," a explicat Coroama.
"Incet-incet am reusit sa gasim suficiente materiale pentru o prima incercare. Au existat mici expozitii in care am prezentat personaje din acea epoca. Pentru noi, aceasta expozitie este o prima incercare reusita", a explicat directorul, care a adaugat ca Muzeul de Istorie va deschide, in aripa de pe Strada Franceza, un muzeu "al epocii de baza, comunismul, in care vor exista insa numai materiale din administratia muzeului".

Muzeul de Istorie a inaugurat, in ianuarie, o alta expozitie dedicata comunismului, "Epoca de Aur intre realitate si propaganda", ce a cuprins lucrari de arta, documente si obiecte de zi cu zi din perioada Ceausescu, si a putut fi vizitata pana la finalul lui februarie. Potrivit conducerii muzeului, "publicul a manifestat un interes deosebit pentru acest subiect", iar expozitia a avut peste 1.000 de vizitatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.