Social 4 Iulie 2007 14:53
Serviciul de Ambulanta Bucuresti are doar sase masini cu aer conditionat din totalul de 150, desi medicii recomanda pentru situatiile caniculare ca bolnavii sa aiba asigurata climatizarea corespunzatoare, a declartat pentru NewsIn dr. Ovidiu Cismaru, directorul serviciului.

Ministerul Sanatatii (MSP) a realizat schita unui plan de prevenire a efectelor caniculei care a fost depus, vineri, la Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), iar in momentul de fata se lucreaza impreuna cu o echipa de medici specialisti din cadrul ministerului sanatatii francez si cu reprezentanti ai Crucii Rosii din Franta pentru finalizarea planului de prevenire a efectelor caniculei.

Directorul Servicului de Ambulanta Bucuresti, dr. Ovidiu Cismaru, a declarat, astazi ca nu cunoaste strategia pe care Ministerul Sanatatii a stabilit-o si ca nu a fost consultat pentru realizarea planului de prevenire a efectelor caniculei, desi conduce Serviciul de Ambulanta Bucuresti. In plus, acesta s-a aratat surprins ca planul national pentru prevenirea efectelor caniculei se va definitiva pornind de la recomandarile medicilor francezi.

"In anul 2003 a fost canicula si in Franta si in Romania, iar in Franta au murit 2000 de oameni, iar in Romania au murit 200, dar noi cerem consultanta de la francezi", si-a aratat nemultumirea dr. Ovidiu Cismaru. Acesta a a adaugat ca problema prevenirii efectelor caniculei are doua componente: educarea populatiei si finantarea.

"Daca iesiti acum la ora 13.00 pe strada, o sa vedeti ca sunt varstnici pe strada, ca nu poarta palarie, ca nu le pasa de preventie", s-a plans Cismaru. El a adaugat ca nu se pune problema lipsei de profesionalism a echipajelor de pe ambulante, ci a lipsei de finantare. "Daca ar fi bani, ar fi masini, ar fi alte conditii pentru pacient si pentru salavarea vietii lor", a spus Cismaru.

"Fara bani nu se pot salva vieti", a concluzionat acesta.

Directorul Directiei de Sanatate Publica din cadrul Ministerul Sanatatii, dr. Rodica Costinea, a precizat ca se va tine cont de sugestiile medicilor specilisti din Franta, pentru realizarea unei strategii finale de combatere a efectelor caniculei deoarece acestia au experienta in aceasta privinta, dupa ce au trecut in anul 2003 printr-o vara caniculara.

Potrivit Rodicai Costinea, prima recomandare pe care au facut-o medicii francezi se refera la informarea populatiei cu privire la riscurile pe care le presupune canicula.

De asemenea, medicii francezi au recomandat ca autoritatile de sanatate publica locala sa realizeze statii de climatizare in anumite imobile de tipul scolilor si gradinitelor unde sa fie transportati cazutii in strada pentru prim-ajutor. Ei nu recomanda realizarea corturilor ca puncte de prim-ajutor deoarece acestea nu asigura o temperatura mai mica decat cea de afara. "Eventual in corturi sa fie organizata distribuirea de apa plata, dar in niciun caz sa nu se organizeze acolo punct de prim-ajutor", a spus Costinea.

In plus, dr. Costinea a declarat ca in privinta asistentei de urgenta se recomanda folosirea unor ambulante cu aer conditionat sau cu sistem climatronic, care permite reglarea temperaturii din interiorul masinii. Dr. Rodica Costinea a declarat ca cel mai dificil este de urmat recomandarea cu privire la climatizarea ambulantelor. "Daca se va rezolva achizitia de ambulante, atunci se va putea implementa si aceasta cerinta", a spus Costinea.

Pe de alta parte, dr. Ovidiu Cismaru, directorul Serviciului de Ambulanta Bucuresti a declarat ca in cazul in care achizitia de ambulante va fi rezolvata, acestea vor fi distribuite abia in toamna. "Vom face fata caniculei de anul acesta, cu mijloacele pe care le avem, cu masini in care temepratura ajunge la 50 de grade si cu echipaje absolut epuizate de caldura", a spus dr. Cismaru.

Reamintim ca toate cele 150 de ambulante care formeaza parcul auto al Serviciului de Ambulanta Bucuresti au iesit in anul 2007 din termenul legal de exploatare. Potrivit directorului serviciului, dr. Ovidiu Cismaru, ar fi necesar un nimim de 350 de masini de ambulanta pentru a face fata solicitarilor din Bucuresti si o mie de angajati. In momentul de fata sunt 150 de masini si 360 de persoane angajate la Serviciul de Ambulanta Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.