Social 3 Iulie 2007 00:15
Potrivit unui raport al Directiei de Programe si Strategii Forta de Munca din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, dupa trei ani de activitate, absolventii isi doresc un salariu de 500 de euro si functii de conducere, iar tinerii care nu au experienta isi doresc salarii de 300 de euro.

Cele mai cautate joburi sunt in domeniul IT, marketing, vanzari, resurse umane si proiectare/ design, dar se ofera sanse reduse pentru absolventi din cauza absentei echivalarii intre formarea universitara si criteriile de pe piata muncii. Cea mai mare problema cu care se confrunta absolventii invatamantului superior este legata de lipsa de experienta, dar sunt si cazuri in care tinerii parcurg mai multe stagii de practica in perioada anilor de facultate.

Anual, pentru absolventii de invatamant superior sunt disponibile aproximativ 1.000 de locuri de munca, dar numarul cererilor este de 120.000. Situatia este si mai grava in ceea ce priveste cei aproape 200.000 de absolventi ai clasei a XII-a. Aproape 90% din absolventi isi gasesc de lucru prin forte proprii, dar raman 20.000 de tineri care nu au nici o sansa sa se angajeze. Dupa integrarea in UE, un pericol pe piata muncii il constituie migrarea fortei de munca bine pregatite. Astfel, una din patru persoane (respectiv, 27%) ia in considerare cautarea unui loc de munca in strainatate in urmatorii trei ani si doar 21% din tineri cred ca se pot realiza mai usor in Romania, decat in strainatate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.