Social 3 Iulie 2007 10:44
Speranta de viata a barbatilor romani a scazut cu sase ani datorita trecerii de la perioada comunista la societatea de tip capitalist, informeaza NewsIn.

Astfel, potrivit unui studiu efectuat de catre cercetatorii de la Universitatea din Michigan, tranzitia de la comunism la capitalism a facut rau sanatatii barbatilor din Europa de Est, populatia masculina din Romania fiind printre cele mai afectate.

Perioada declansatoare a acestui fenomen s-a situat intre anii 1991 si 1994, o perioada de destabilizare sociala si instabilitate economica, arata autorii studiului publicat in revista Evolutionary Psychology.
"Inegalitatile din statutul social si resursele inerente capitalismului i-au determinat pe barbati sa se comporte intr-un mod care le-a daunat sanatatii", a explicat Daniel Kruger, principalul autor al studiului, citat de AFP.

Cercetatorul a comparat rata mortalitatii la barbatii si femeile din 14 foste republici sovietice si tari aflate candva sub influenta Moscovei. El a constatat ca femeile au fost afectate in mod clar mult mai putin de tranzitia de la comunism la capitalism, diferenta ratei de mortalitate inregistrate intre cele doua sexe fiind in medie de 9,3%.

Potrivit canalului de stiri France 24, tarile afectate in cea mai mare masura sunt Romania, Estonia, Letonia si Albania, unde diferenta dintre rata mortalitatii la barbati si rata mortalitatii la femei a crescut cu 14 pana la 30 de procente in primii cinci ani de la caderea comunismului. In Lituania, Rusia, Ucraina, Belarus si Germania de Est aceasta diferenta a crescut cu opt pana la 12 procente, in timp ce in Slovenia, Cehia, Polonia, Bulgaria si Ungaria a crescut cu unul pana la cinci procente.

O concurenta sporita poate crea un mediu care incurajeaza asumarea unor riscuri ce pot provoca accidente mortale, a aratat expertul. O intensificare a stresului social si economic se poate manifesta prin mai multe sinucideri si crime, dar poate avea si efecte psihologice care favorizeaza aparitia crizelor cardiace.

Mortalitatea rezultand din omucideri si sinucideri s-a dublat in fostul imperiu sovietic din 1991 pana in 1994, dar a variat in functie de tari. Astfel, in Polonia, unde tranzitia de comunism la capitalism a fost mai putin brutala, rata mortalitatii provocate de crime si sinucideri a crescut cu 15%, in timp ce in Estonia ea a cunoscut o adevarata explozie, inregistrand o crestere de 238%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.