Social 30 Iunie 2007 01:14
Timp de doua luni, puteti vedea la MNAC cea mai ampla expozitie de pana acum a lui Stefan Constantinescu, intitulata 'Multumesc pentru ziua asta minunata-Thanks for a Wonderful, Ordinary Day'.
Fie ca este vorba de film, fotografie, text ori demers editorial, artistul investigheaza felul in care experienta si memoria sunt mediate cultural. Pentru el, ambele domenii sunt simultan construite si traite, deopotriva incarcate de dorinta, speranta si teama. Preocupat de istoria recenta, perspectiva pe care si-o asuma este una dubla: vorbind despre ceilalti, el livreaza totodata o discreta versiune autobiografica. Reflexivitatea este aici nu doar o solutie interna a documentarului, ci si un imperativ etic.

Deloc intamplatoare alegerea titlului - Multumesc pentru ziua asta minunata - pentru aceasta expozitie a lui Stefan Constantinescu, ce prezinta sub forma unei ample instalatii o serie de lucrari realizate intre anii 1998 si 2007. Cantecul Agnethei Fältskog, 'Thanks for a Wonderful, Ordinary Day ' (1968), serveste drept coloana sonora a documentarului 'El Pasaje' (2005), film a carui vizionare mi-a prilejuit prima intalnire si discutie cu artistul, lucruri care au determinat mai apoi interesul fata de acest proiect curatorial. De la bun inceput, am ghicit in acest film o imagine a pasajului pe care el insusi a decis sa si-l asume: traseul lui Constantinescu este si el unul tranzitoriu, destinul lui urmeaza celor multor altora care au decis dupa '90 sa caute alt drum', afirma Oana Tanase, curatorul expozitiei. Stefan Constantinescu (n. 1968, Bucuresti/stabilit in Suedia din 1993) a absolvit studiile Academiei Regale de Arta din Stockholm in 1997.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.