Social 30 Iunie 2007 23:37
La 1 iulie incepe aplicarea " programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, in cadrul caruia cetatenii Romniei vor beneficia gratuit de o consultatie clinica si un set gratuit de analize care sa ajute la depistarea unor eventuale afectiuni cardiace, hepatice, renale, diabet, anemii etc.

Fiecare cetatean va primi acasa o scrisoare cu pasii de urmat si cu doua taloane nominale ", a anuntat ieri ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Pe un talon scrie "MEDIC" si cu acesta cetateanul se va prezenta la consultatie, la medicul de familie, in luna in care este nascut (dar nu inainte de a primi la domiciliu scrisoarea recomandata in acest scop). Acest talon va ramine la medicul de familie. Pe al doilea talon scrie "LABORATOR DE ANALIZE" si cu el cetateanul se va prezenta la laboratorul sau punctul de lucru stabilit pentru a i se recolta analizele recomandate.

Medicul de familie va scrie si va parafa pe spatele talonului analizele recomandate. Investigatiile paraclinice care pot fi efectuate in cadrul programului sint stabilite de catre medicul de familie in urma examenului clinic.Daca in urma acestor examene medicul de familie suspicioneaza existenta unei boli pacientul va fi trimis la medicul specialist. Persoanele asigurate care au fost depistate cu probleme de sanatate ce nu pot fi rezolvate de medicul de familIe examinator vor fi trimise de catre acesta, cu bilet de trimitere, la cabinetele de specialitate pentru precizarea diagnosticului si a atitudinii terapeutice.

Medicul de familie va programa asiguratii de pe lista in luna in care acestia sint nascuti (medicul si pacientul vor stabili de comun acord ziua si ora programarii, fie telefonic, fie la fata locului). Vor fi programati in perioade bine stabilite de medicul de familie si cetatenii neasigurati care au solicitat sa se inscrie pe lista sa. Parcursul unui cetatean in acest program va fi -medic de familie-labotrator pentru recoltare analize -medic de familie pentru interpertare analize si recomandari in functie de rezultate. Nu vor face acest control: - persoanele care in ultimele 30 de zile au efectuat investigatiile paraclinice mentionate in program; bolnavii cronici cunoscuti si dispensarizati de catre medicul de familie care in ultimele 90 de zile, au efectuat investigatiile paraclinice mentionate in program;Copiii de la 0-3 ani , decit la recomandarea expresa a medicului. Analizele pe care le va face toata lumea in cadrul programului amintit contine un set de noua investigatii.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.