Social 30 Iunie 2007 15:05
Criticul literar Nicolae Manolescu, de la a carui afirmatie despre traditionalism a fost formulata una dintre cerintele probei scrise de romana la bacalaureat, a declarat vineri agentiei NewsIn ca "subiectul este foarte dificil pentru bacalaureat, mai ales in absenta bibliografiei critice".

"Daca profesorii care l-au formulat si care predau la liceu au indicat o bibliografie critica era foarte usor, daca nu, era foarte greu. Este vorba despre un fenomen care se petrecea in urma cu zeci de ani", a declarat Manolescu, prin telefon de la Paris, unde se afla in calitate de ambasador al Romaniei la UNESCO.
Criticul a explicat si cum trebuie inteleasa afirmatia lui despre traditionalism: "Ideea in sine este foarte simpla - traditionalismul este o formula noua care se revendica de la trecut."

Subiectul -contestat atat de elevi, cat si de profesori, este de 30 de puncte si are urmatoarea redactare: "Scrie un eseu argumentativ, de 2-3 pagini, in care sa prezinti imaginarul poetic traditionalist intr-o poezie studiata, pornind de la ideile exprimate in urmatoarea afirmatie critica: „Traditionalismul nu e convertirea samanatorismului; traditionalismul e un stil, o formula inventata de poetii moderni iesiti adesea din scoala simbolismului" (Nicolae Manolescu, "Metamorfozele poeziei").

Cei mai multi elevi care au iesit de la teza de romana au spus ca nu au inteles cerinta. Profesorii de specialitate spun si ei ca subiectele de la proba scrisa de romana a bacalaureatului sunt foarte dificile, notele vor fi mici, iar elevii de la specializarile tehnologice vor intampina mari dificultati in rezolvarea acestora, informeaza NewsIn.

"Ultimul subiect de la literatura romana este greu, nu vor fi note prea mari", crede inspectorul de limba si literatura romana din Ministerul Educatiei, Mina Rusu. Din perspectiva acesteia, in contextul subiectului, elevii care provin de la specializarile tehnologice vor avea mari dificultati in rezolvarea cerintei.
Presedintele Comisiei de examen de la Colegiul Sfantu Sava avertizeaza ca vor fi note mici, din cauza ca elevii au ramas "blocati" cand au vazut ce li se cere in subiect."Elevii au ramas efectiv blocati. Cred ca notele vor fi mult mai mici ca la proba orala", a declarat presedintele Comisiei de examen de la Colegiul Sfantu Sava, Nicolae Victor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.