Social 30 Iunie 2007 12:49
Soferii carora li s-a suspendat permisul pentru ca au trecut pe culoarea rosie, nu au acordat prioritate ori s-au urcat la volan dupa ce au consumat alcool, vor fi reexaminati numai daca fapta a dus la producerea unui accident, informeaza NewsIn.

Guvernul a modificat joi normele legale privind circulatia pe drumurile publice. Astfel, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene care se afla la studii in Romania pentru o perioada de cel putin sase luni, sau care au rezidenta normala in Romania, pot solicita obtinerea permisului de conducere. In cazul lor, examinarea la proba teoretica se poate face, la cerere, intr-o limba de circulatie internationala. „Rezidenta normala” reprezinta locul unde o persoana locuieste in mod obisnuit, adica cel putin 185 de zile intr-un an calendaristic.

Potrivit unei alte modificari, permisele de conducere nationale eliberate de autoritati ale statelor UE, detinute de persoane care au domiciliul, resedinta sau rezidenta normala in Romania, pot fi preschimbate cu documente similare romanesti.

Alte prevederi se refera la faptul ca un nou proprietar are obligatia de a transcrie vehiculul pe numele sau, pentru a fi luat in evidentele autoritatilor in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.

In cazul pierderii, furtului, schimbarii numelui ori deteriorarii certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, proprietarul vehiculului respectiv este obligat sa solicite autoritatii competente eliberarea unui nou certificat de inmatriculare sau de inregistrare, tot in termen de 30 de zile.

Vehiculele care tracteaza remorci trebuie sa circule pe drumurile publice cu 10 kilometri pe ora mai putin decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator. O alta prevedere se refera la faptul ca politia rutiera poate dispune doar ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila, depozitarea acestora fiind atributul administratiei publice locale sau al administratorului drumului public.

De asemenea, autoritatile publice locale si administratorul drumului public au obligatia de a amenaja drumuri laterale, cai de acces catre drumurile laterale si locuri de traversare a drumurilor nationale, destinate circulatiei animalelor si vehiculelor carora le este interzis, in anumite conditii, accesul si deplasarea pe drumurile publice.

Actul normativ introduce si conceptul de „constatare amiabila de accident” - constatarea si solutionarea accidentelor usoare putand fi facute de firmele de asigurari. Sistemul actual de constatare a accidentelor presupune proceduri administrative care nu tin seama de intensitatea evenimentului rutier - grave, soldate cu victime umane si pagube materiale importante, sau usoare - din care rezulta doar pagube materiale. Totodata a fost avuta in vedere necesitatea stabilirii obligatiei de incheiere a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA) pentru remorci si mopede.

O alta noutate este sanctionarea conducatorilor de vehicule care folosesc, nejustificat, luminile de ceata, aducand prejudicii celorlalti participanti la trafic. In plus, plangerea impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei nu se mai depune la serviciul politiei rutiere ci la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.

Plangerea suspenda plata amenzii sau a altor sanctiuni de la data inregistrarii plangerii pana la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti. Daca instanta judecatoreasca respinge plangerea, contravenientul trebuie sa se prezinte serviciul politiei rutiere pentru a preda permisul de conducere, in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.