Social 28 Iunie 2007 00:56
Cartea "Mineriadele. Intre manipulare politica si solidaritate muncitoreasca" a fost lansata marti, la sediul GDS.

Inainte de a fi student la Facultatea de Istorie si Filozofie, Alin Rus a lucrat timp de doi ani ca electrician subteran la Exploatarea Miniera Paroseni. si-a mai petrecut cinci ani printre mineri, discutand cu cei care au participat la mineriadele bucurestene. La final, a publicat o carte de 650 de pagini, "Mineriadele. Intre manipulare politica si solidaritate muncitoreasca", aparuta recent la Editura
Curtea Veche.

"O tema interesanta, atata timp cat lucrurile nu se limpezesc deloc in privinta mineriadelor", considera Doina Jela, desi recunoaste, pe de o parte, ca a publica o astfel de carte este si costisitor, si perdant pentru o editura. Pe de alta parte, crede ca se scriu in continuare putine carti de acest gen, in care sa fie epuizat un fenomen care nu a fost elucidat nici din punct de vedere politic, nici social, nici juridic.

Doina Jela isi aminteste ca in momentul in care Alin Rus a predat cartea editurii, primul capitol ridica anumite probleme: "Dupa atata timp cat a vorbit cu minerii, Alin Rus a avut o tendinta sa-i ierte. Editorii au spus ca nu isi pot permite sa publice o carte al carei prim capitol poate fi citit ca o justificare". "Eu fac antropologie aici, nu intentionez nici sa iert, nici sa justific pe nimeni", ar fi raspuns autorul, aflat acum la o bursa de studii in America, si care a acceptat sa mute acest articol. "Cartea lui Alin Rus este echilibrata, corecta, nu politically correct, dar corecta, justa.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.