Social 28 Iunie 2007 23:46
Pregatirea universitara nu este decisiva in alegerea unei cariere, iar angajatorii nu mai cer experienta, ci talent.

Peste 100.000 de tineri obtin anual o diploma de licenta in Romania, iar 80% dintre ei considera ca oportunitatile economice actuale le fac mai usoara ascensiunea profesionala, potrivit unui studiu realizat de Catalyst Solutions in parteneriat cu Synergize Consulting. Cercetarea celor doua companii a mai scos la iveala faptul ca doar jumatate dintre absolventii facultatilor economice urmeaza specializarile pe care le-au ales si in viata profesionala, ceilalti alegind domenii de activitate conexe sau chiar total diferite.

Astfel, potrivit studiului, cele mai cautate domenii sint marketing (13,6%), vinzari (13,3%), resurse umane (12,6%), publicitate&PR (12,1%), finante-contabilitate (11,6%) si consultanta (7%). In ceea ce ii priveste pe absolventii cu specializari tehnice, domeniile in care ar dori sa se angajeze sint IT software si telecomunicatii.

Studiul mai arata ca tinerii nu mai conditioneaza acceptarea unui loc de munca de salariul pe care il pot primi, iar oportunitatile de invatare si programele de pregatire pe care le ofera angajatorul au devenit mai importante. Cit despre angajatori, cercetarea ii pozitioneaza si pe ei intr-o lumina favorabila in ceea ce priveste modul de a-i aborda pe proaspetii absolventi. Patronii nu mai cer neaparat experienta profesionala de la candidati, fapt considerat una dintre piedicile puse novicilor, ci cauta mai degraba tineri pasionati, talentati, in a caror dezvoltare sint dispusi sa investeasca pe termen lung.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.