Ciocolata, asa dulce cum este, se afla la baza unui conflict amar inca dinainte ca vitejii conchistadori sa ii descopere pe atzecii care se ucideau unii pe altii din cauza boabelor de cacao. A dezbinat familii si a indepartat prietenii din industria dulciurilor atat de mult, incat in momentul in care Cadbury mergea la funeraliile unui rival caruia i-a gresit, vaduva a strigat in Catedrala Westminster: "Iesi afara, diavolule!".

Dinastiile Hershey si Mars se lupta de mai bine de 20 de secole. In prezent, ceea ce persoanele implicate in industria dulciurilor credeau ca va avea drept consecinte o simpla schimbare de regula s-a transformat intr-o lupta pe alimente care va merge mai departe pentru a defini cat de mult apreciaza oamenii placerea culinara.

Ciocolata adevarata este obtinuta din boabe de cacao sfaramate, din care se obtine nu numai masa de cacao solida, ci si untul de cacao care este vital pentru textura, pentru ca practic se topeste in gura, relateaza Rompres. Fabricantii industriali au semnat o petitie catre Food and Drug Administration din SUA (FDA) prin care au cerut permisiunea de a inlocui untul de cacao cu grasimi mai ieftine, dar sa poate denumi produsul obtinut tot "ciocolata". Motivul: substitutul le-ar permite sa foloseasca mai putine boabe, iar untul de cacao l-ar vinde industriei cosmetice.

Citeste si:

Cei care sprijina aceasta idee sustin ca europenii fac deja acest lucru. Aceasta comparatie, fie ca este o neintelegere sau un efort de inducere in eroare, este absurda, este de parere Mort Rosenblum, fost editor al International Herald Tribune si autor al cartii "Chocolate: A Bittersweet Saga of Dark and Light."

Atunci cand companiile europene au incercat sa elimine untul de cacao, dezbaterea a durat aproape un deceniu. In 2003, UE a hotarat ca substituirea sa fie limitata pana la cinci la suta si sa se realizeze numai cu anumite uleiuri care sa semene din punct de vedere chimic cu untul de cacao. Pe aceasta imitatie de ciocolata scrie in mod vizibil "contine grasimi vegetale ca aditiv la untul de cacao". Francezilor le place sa numeasca acest produs "cocholat", un epitet derivat din cuvantul francez "cochon", care inseamna porc.