Social 27 Iunie 2007 15:33
Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Casatie si Justitie l-au trimis in judecata pe hackerul aradean Victor Faur, care a spart codurile NASA, pentru conspiratie si distrugeri provocate sistemului computerizat, acuzatii aduse de autoritatile americane, informeaza Newsin.

Victor Faur este acuzat ca in perioada noiembrie 2005 - septembrie 2006 a accesat fara drept sistemele informatice apartinand NASA, US Navy (Marina Americana) si US Department of Energy (Departamentul American al Energiei), utilizand numele si parolele apartinand utilizatorilor autorizati.

Potrivit procurorilor, Faur a instalat in sistem aplicatii sotware pentru crearea unor canale de comunicare tip IRC si pentru obtinerea drepturilor de acces in alte sisteme informatice din retea, modificand fara drept datele informatice ale sistemului de operare in care obtinuse acces neautorizat.

Faur a fost cercetat in stare de libertate, insa are interdictie de a parasi tara, masura ce expira in data de 8 iulie.

Autoritatile romane au demarat cercetarile in cazul hackerului roman ca urmare a plangerii depuse de NASA, US Navy si US Department of Energy. NASA s-a costituit parte civila in dosar, cu suma de 1,5 milioane de dolari, iar US Department of Energy, cu 67.000 de dolari. US Navy nu s-a constituit parte civila, insa a comunicat ca paguba suferita a fost in valoare de 40.850.

Dosarul a fost trimis spre solutionare la Judecatoria Arad.

Aradeanul Victor Faur (26 ani) a fost pus sub acuzare de o instanta americana pentru atacarea a peste 150 de sisteme informatice apartinand NASA, Departamentului American al Energiei si Marinei Americane.

Faur, specialist in computere, a fost acuzat de autoritatile americane ca ar face parte dintr-un grup de hackeri denumit "WhiteHat Team", care ar fi accesat date militare ultrasensibile. Pentru ca voiau sa-si dovedeasca abilitatile si cunostintele informatice, hackerii patrundeau in sistemele informatice considerate cele mai sigure din lume, pe care le transformau in gazde pentru "chat rooms". Atacurile lor informatice au cauzat guvernului si armatei americane pierderi de 1,5 milioane de dolari.

In SUA, romanul risca o pedeapsa maxima cu 54 de ani de inchisoare. Cele zece capete de acuzare formulate impotriva lui Victor Faur se refera la conspiratie, acces neautorizat la computerele guvernului si avariere intentionata a sistemelor informatice, infractiuni care au fost comise pe o perioada de doi ani, care s-a incheiat luna trecuta.

Potrivit actului de punere sub acuzare intocmit de americani, de fiecare data Faur a folosit un program informatic care incerca milioane de posibile nume de utilizatori si parole pana cand obtinea acces la computerele de la Jet Propulsion Laboratory (laboratorul pentru motoare cu ractie), Goddard Space Flight Center (Centrul Goddard pentru zboruri spatiale), Sandia National Laboratory (laboratorul national Sandia) si U.S. Naval Observatory (Observatorul marinei militare americane).

Apoi, Faur slabea integritatea si nivelul de accesare a informatiilor de pe computere, obtinand "acces la nivel inalt", ceea ce ii permitea sa obtina numele si parolele utilizatorilor autorizati ai sistemului. Romanul descarca apoi programe informatice pe computerele compromise, astfel incat acestea puteau fi folosite ca sisteme de tip host (gazda) pentru comunicare online cu ceilalti din grup.

Potrivit autoritatilor americane, Faur si ceilalti au ales ca tinte computerele NASA pentru ca "au reputatia de a fi cel mai sigur sistem informatic de pe internet, alaturi de alte site-uri militare si guvernamentale americane".

Autoritatile americane au desfasurat o ancheta timp de un an si au stabilit ca intruziunile informatice si pierderile de date stiintifice consecutive au cauzat NASA pagube de aproape 1,4 milioane de dolari, in timp ce US Navy si Departamentul Energiei au suferit pierderi de 100.000 de dolari.

"A infectat atat de multe computere!", a declarat procurorul Brian Hoffstadt. "Si daca pierderile materiale par oarecum mici, ele nu reflecta faptul ca a trebuit ca sistemele informatice respective sa fie scoase din uz si reparate in timp ce ele trebuiau sa colecteze si sa analizeze date stiintifice ce nu pot fi inlocuite", a adaugat el.

Fiind considerat o exceptie din punct de vedere profesional, Victor Faur a fost cautat, in 2006, de seful diviziei IBM din Cehia. Dupa un interviu telefonic de 58 de minute, seful IBM s-a intalnit cu aradeanul la hotelul "Crown Plaza" din Bucuresti, unde i-a propus sa lucreze in Cehia pentru firma pe care o reprezenta. Cu un salariu de 1.500 euro pe luna si o prima de instalare de 1.000 lire sterline, Victor Faur, a acceptat oferta si urma ca la 1 noiembrie 2006 sa se prezinte la primul sau loc de munca. Insa, dupa ce a aflat ce probleme avea cu justitia, IBM a renuntat la serviciile tanarului.

Faur a mai primit o oferta extrem de avantajoasa si de la compania "Logica" CMG din Londra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.