Social 26 Iunie 2007 00:13
Stresul apare atunci cand solicitarile mediului de munca depasesc posibilitatile angajatilor de a le face fata sau de a le mentine sub control.

Stresul nu este o boala in sine, dar, daca este intens si de durata, poate sa conduca la aparitia unor probleme de sanatate mentala si fizica. Starea de presiune poate sa imbunatateasca performantele si sa aduca o anumita satisfactie in munca, prin atingerea obiectivelor urmarite. Dar atunci cand solicitarile si presiunile depasesc anumite limite, ele conduc la stres. Si aceasta situatie nu este favorabila nici pentru angajati, nici pentru intreprindere.

Cazurile expuse mai jos sunt diferite sub numeroase aspecte, dar toate arata in ce mod presiunea poate genera stresul.

Z lucreaza la o piesa pe o linie de asamblare. Ea nu poate sa influenteze nici ritmul liniei, nici sarcinile monotone si extrem de repetitive pe care le are de indeplinit.

X este infirmier intr-un spital. A beneficiat de o recenta promovare si noul sau post implica realizarea unor sarcini in afara unitatii. Trebuie sa efectueze singur vizite la domiciliul pacientilor aflati in dificultate.
Y ocupa postul de secretara. Are doi copii mici de care se ocupa singura. In unele zile trebuie sa plece de la birou cel tarziu la ora 17.00 pentru a-si lua copiii de la scoala. Dar sarcinile pe care le are de indeplinit la serviciu sunt din ce in ce mai numeroase, iar seful sau ierarhic insista ca ea sa-si termine unele sarcini inainte de a pleca de la birou.

Sursele stresului sunt variate

1. Factori emotionali de stres: perspectiva unui razboi nuclear, pierderea slujbei, viitorul copiilor;
2. Factori familiali de stres: certurile cu membrii familiei, nasterea unui copil, moartea unui membru al familiei, neintelegeri;
3. Factori sociali: obligatia de a tine un discurs, de a merge la o petrecere;
4. Factori ai schimbarii: schimbarea locului de munca, mutarea in alt oras;
5. Factori chimici: fumatul, pesticidele, chimicalele din apa potabila;
6. Factori de stres la locul de munca: cererea unei mariri de salariu, expli-carea unei greseli, cererea de scuze;
7. Factori de stres in luarea deciziilor: in conflictele de munca;
8. Factori datorati calatoriilor: conducerea masinii la orele de varf, calatoria cu trenul sau autobuzul supraaglomerat;
9. Fobiile, frica exagerata de anumite animale, locuri sau situatii;
10. Factori fizici: lipsa somnului, accidente;
11. Factori de sanatate: dureri de cap, astm, ulcer;
12. Factori ce produc durere fizica: accidente, boli, raniri;
13. Factori ai mediului inconjurator: masini zgomotoase, camere pline cu fum de tigara.

Exista trei tipuri de reactii la anumite situatii care pot genera stres:

- Comportament pasiv: cand o persoana renunta la drepturile sale in anumite situatii date, la ceea ce simte, ce gandeste, la principiile sale, se simte neajutorata, nelinistita, dezamagita de sine insasi, cand incearca sa-i multumeasca pe altii, simtindu-se intotdeauna manipulata.

- Comportament agresiv: cand o persoana devine furioasa, incearca sa domine, sa-i forteze pe ceilalti sa o asculte, avand un comportament tensionat, incordat, agresiv, vrand sa-si atinga scopul chiar cu pretul fericirii sale si a celorlalti.

- Comportament asertiv: cand o persoana lupta pentru drepturile care i se cuvin, isi exprima gandurile si sentimentele direct, fara sa afecteze drepturile celorlalti. Dupa aceea se va simti mult mai bine si increderea in sine creste.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.