Arhiva Nationala de Filme (ANF) are 50 de ani! intr-o viata de om, ANF a agonisit un tezaur inestimabil, marturie a culturii si civilizatiei romanesti.

Marian tutui, redactor-sef la Arhiva Nationala de Filme, stie foarte bine ce comoara inestimabila se afla in institutia pe care o slujeste: "in ANF exista filme-unicat in lume cum ar fi: primele fime stiintifice din lume despre dr Marinescu, pelicula «Charlot, omul preistoric», un film color din 1913 - colorat manual - intitulat «Razbunarea lui Ludovic al XIII-lea», de Andre Calmette, «Filmele sociologice ale lui Dimitrie Gusti» etc. ANF detine peste 11.000 de filme de fictiune din 40 de tari. in rafturile sale se afla filme artistice, documentare, jurnale de actualitati, animatie, dosarele filmelor cu schite de decor si schite de costume, scenarii, afise, fotografii".

PRIMUL FILM ARTISTIC. TVRMEDIA si-a asumat o munca de arheolog, propunandu-si sa scoata la lumina cate o "piatra pretioasa" si din "tezaurul" ANF. Astfel a aparut pe piata (cu sprijinul CNC) primul film artistic romanesc, realizat in 1912 si dedicat Razboiului de Independenta din 1877.

"Independenta Romaniei" este un film fascinant, inspirat din lumea versurilor lui Vasile Alecsandri si din fotografiile lui Szatmary. Proiectul a apartinut marilor actori ai Nationalului bucurestean: Constantin Nottara si Aristide Demetriad. Distributie de exceptie: C-tin Nottara, Elvira Popescu, Aristitza Romanescu, Ar. Demetriade etc. Scenele de lupta au avut printre protagonisti si cadre militare: aproximativ 80.000 de oameni in total. Pelicula a fost sponsorizata de Ministerul Armatei si de Casa Regala, care a acceptat ca membrii sai sa apara in film ca personaje. Atentie, filmul e mut. Iar DVD-ul produs de TVRMEDIA poate fi considerat o excelenta restituire istorica si culturala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.