In aceasta luna tragica, in care 'haiducul' Adrian Pintea a intrat in legenda, la Cinemateca Romana, printr-o coincidenta, a rulat 'Falansterul' (1979), filmul lui Savel Stiopul, selectionat la Cannes, in 1980, la sectiunea Quinzaine des Ralisateurs.
Este practic prima pelicula in care Pintea apare ca protagonist, dupa debutul din 'Aurel Vlaicu' (film turnat fix in urma cu 3 decenii, in 1977, regizat de Mircea Dragan si lansat in 1978) si rolul secundar din productia lui Mircea Veroiu ' ecranizare dupa Camil Petrescu ', 'Intre oglinzi paralele' (1978). Cumva 'Falansterul' este puntea de legatura catre rolul vietii sale, Iancu Jianu, filmat in 1980 (in doua parti, 'Iancu Jianu zapciul' si 'Iancu Jianu haiducul') si lansat in 1981, in regia lui Dinu Cocea.

Dragan si Cocea au fost, de altfel, realizatorii care
l-au 'inventat' pe junele romantic, interpret ideal pentru o serie de eroi enigmatici, rebeli, 'introvertiti si vizionari'. Au urmat roluri in 'Adela', 'Padureanca', 'Mircea si probabil cel mai reusit, in 'Cei care platesc cu viata', dar si fenomenala partitura din 'Un bulgare de huma' ' Mihai Eminescu! Au urmat colaborari externe, la Hollywood, sau in Europa: 'Nostradamus', 'Sub semnul iubirii', 'Capitanul Conan', 'Dusmanul dusmanului meu' ' ultimele aparitii de lungmetraj fiind in 'Vlad Nemuritorul', alaturi de Marius Bodochi, cat si intr-un film caracteristic genului preferat al actorului ' cu mituri si cavaleri ' despre... dragoni (recent difuzat la ProTV, cu putin timp inainte de disparitia lui Pintea!). Ca o dubla premonitie, Adrian Pintea juca in telenovela 'Daria-iubirea mea' ' ramasa cumva neterminata prin brusca sa plecare' rolul unui cap de familie suspect de a fi bolnav de cancer, iar ultima aparitie artistica pe sticla a fost intr-un videoclip al celor de la Timpuri Noi, 'Tata', o balada sensibila, dedicata de Dan Iliescu despartirii definitive de tatal sau... Au fost niste semne ' sa le numim tot coincidente ' despre prea grabita, dramatica trecere a celui ce recita inegalabil din Poetul National. Adrian Pintea, unul din ultimii nostri MARI actori de film si teatru (sa nu uitam Hamlet, Henric IV, Barrymore, dar si ultima sa 'implicare', prin studentii sai, in opera rock 'Jesus Christ Superstar') merita a fi (re)descoperit si la Cinemateca Romana, in aceasta luna in care ar fi trebuit, prin 'Aurel Vlaicu' sau 'Falansterul', sa-l aniversam la 30 de ani de la debut, nu deja sa-l omagiem, cu regret. Oricum, nu ne raman decat filmele sale sa vorbeasca pentru cel care iubea caii si sabiile pe ecran si in realitate ' si sa-i urmarim primii pasi in cinema, prin reluarile acestor pelicule ce l-au lansat si consacrat la finele anilor '70.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.