Autoritatile sanitare din judetul Vrancea au intrat in alerta maxima. Au fost depistati mai multi oameni, intre care si copii, care au fost muscati de animale turbate. Culmea este ca unii dintre adultii care risca sa se imbolnaveasca de rabie au refuzat sa se prezinte la medic, sustinand ca sunt sanatosi tun. Copilul din comuna Nereju internat la un spital din Bucuresti, la care s-a confirmat diagnosticul de rabie, era in stare critica ieri, viata lui depinzand numai de aparate.

Primele focare de rabie au aparut in judetul Vrancea inca din decembrie 2004. Acest lucru l-am aflat de la Ionel Duta, medic in cadrul Directiei Sanitar-Veterinare din acest judet. Specialistii au atras atentia inca din acea perioada ca lumea trebuie sa fie atenta la vulpi, primele pe lista animalelor salbatice care pot raspandi rabia. In acelasi timp, lumea ar fi trebuit sa se fereasca si de animalele domestice care au un comportament ciudat si omul care era muscat de un caine, de exemplu, ar fi trebuit sa se prezinte imediat la medic, sa faca vaccinul antirabic.

Tocmai de aceea este ciudat ca familia din comuna Nereju nu si-a dus imediat copilul la medic, dupa ce micutul a fost muscat de un caine, cand se stia ca exista sase focare de rabie in acest judet. "Tatal copilului a povestit cum s-a intamplat totul. El a mers cu copiii lui in padure si acolo au gasit o catea cu pui. Unul dintre copii a vrut sa ia un catel acasa si apoi copilul a fost muscat de animal", ne-a spus medicul. Acum se stie ca a fost muscata si sora lui Florin, baiatul bolnav de rabie internat in Bucuresti. Dar si un alt frate mai mic al acestui copil a fost muscat. Si s-a mai descoperit inca un elev de la scoala din Nereju, muscat si el, ca si ceilalti, de acelasi caine. "Din pacate, nimeni din Nereju nu a anuntat nimic pana in acest moment", a conchis interlocutorul nostru.

Mai mult decat atat, acum s-a aflat ca toti acesti copii n-au fost muscati de caine la sfarsitul lui ianuarie, cum declarasera oamenii initial, ci mai devreme, in decembrie 2004. A fost nevoie ca unul dintre copii sa ajunga pe patul de moarte pentru ca parintii sa se trezeasca in sfarsit si sa-si duca odraslele la medic. Cateaua din padure a fost descoperita zilele trecute si ucisa, cu tot cu puii ei. Medicii veterinari vor anunta azi daca acesti caini erau sau nu bolnavi de rabie, dupa analizele de laborator.

In afara pericolului

Din fericire, cei trei copii din comuna Nereju sunt in afara oricarui pericol. Ei nu s-au imbolnavit de rabie, asa cum s-a intamplat cu cel de-al patrulea copil, Florin, care se zbate acum intre viata si moarte pe un pat de spital la Bucuresti. "Starea copilului este foarte grava. El se afla la reanimare", am aflat de la Mariana Mardarescu, medic primar si coordonatorul Centrului antirabic din cadrul Institutului National de Boli Infec-tioase "Matei Bals" din Capitala. In privinta celorlalti trei copii, sansa lor a fost ca imbracamintea groasa i-a protejat nu neaparat de coltii cainelui, cat mai ales de saliva acestuia, pentru ca prin saliva se transmite rabia. Copiii au fost internati la Spitalul Judetean din Focsani, li s-a facut vaccinul antirabic si au fost trimisi acasa.

Dar lucrurile nu s-au oprit aici. De la acelasi spital din Focsani am aflat ieri ca se asteapta alti pacienti din comuna Paltin, aflata la mica distanta de Nereju. De data aceasta e vorba de oameni muscati zilele trecute de animale. E cazul unui padurar, care a fost muscat de o vulpe. Dar nici padurarul nu s-a grabit initial sa vina la medic. A preferat sa ingroape vulpea, in loc s-o duca la un laborator specializat, pentru a vedea daca e turbata. Inca trei oameni au fost muscati de un caine, la Paltin. Vorbim aici de un copil si doi adulti. Copilul a fost adus marti seara la spital si totul e in regula cu el. Numai cu adultii e o problema. "Cei doi adulti nu vor sa vina la consultatie. Au dat declaratie si in scris ca ei se simt foarte bine", ne-a spus Georgeta Serban, medic la Spitalul Judetean din Focsani. Se pare ca pana la urma incapatanatii vor fi luati cu forta de autoritati, pentru a li se face vaccinul antirabic.

Alarma in mai multe judete

Autoritatile sanitare din judetul Vrancea au luat masuri drastice pentru eliminarea tuturor riscurilor in privinta focarelor de rabie. Vulpile vor fi vanate, iar medicii veterinari vor trece la vaccinarea animalelor domestice. S-a dat alarma si in judetele Covasna, Harghita, Alba si Suceava, dupa ce au fost gasite si acolo vulpi turbate. Mai multe zone din aceste judete au intrat in carantina. Targurile de animale au fost interzise si nimeni nu mai poate sa-si vanda porcul sau vaca din ograda.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.