Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica a ramas fara director

Directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia (IRCCU), Ioan Aurel Pop (foto), a anuntat joi, intr-un comunicat trimis presei, ca se retrage din functie si a criticat unele decizii ale Institutului Cultural Roman din tara care "pericliteaza activitatea" si "afecteaza prestigiul" filialei de la Venetia.

Profesorul universitar "nu a depus inca o cerere oficiala pentru retragerea din functie incepand cu o anumita data, a trimis o scrisoare fara multe detalii", a spus Ionel Haiduc. Potrivit acestuia, Ioan-Aurel Pop vrea sa revina in tara si sa se intoarca la catedra in toamna. Ioan-Aurel Pop le-a cerut lui Adrian Cioroianu, ministrul Afacerilor Externe, si lui Ionel Haiduc aprobarea retragerii lui din functie, cu toate ca IRCCU raspunde in fata ICR pentru activitatea sa.

"Doresc sa aduc la cunostinta opiniei publice ca, la 19 iunie a. c., am cerut dlui Adrian Cioroianu, ministrul Afacerilor Externe si dlui Ionel Haiduc, Presedintele Academiei Romane, aprobarea retragerii mele din calitatea de director al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia (IRCCU). M-am adresat domniilor lor, usor dezorientat, in postura mea inca actuala, de director al IRCCU, numit, conform legislatiei in vigoare, la propunerea Academiei Romane, platit de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) - in cadrul caruia sunt temporar detasat - si raspunzator pentru activitatea de baza, inclusiv pentru cea de cercetare si de eruditie, in fata Institutului Cultural Roman (ICR)! Am cumpanit si am ajuns, nu fara oarecare dificultate, la concluzia ca decizia acestei retrageri este de competenta MAE si a Academiei Romane.", scrie Ioan Aurel Pop in comunicat. Directorul IRCCU sustine ca, mai ales in ultimul timp, "conducerea ICR a luat o serie de masuri care pericliteaza activitatea, compromit credibilitatea si afecteaza prestigiul IRCCU". Irina Ionescu, directorul Directiei Institute Culturale Romanesti din Strainatate, a declarat, joi, pentru Medifax ca ii va raspunde lui Ioan-Aurel Pop in momentul in care Institutul Cultural Roman va primi o comunicare oficiala de la acesta in privinta retragerii sale din functie.

"Cu precadere in ultimul timp, conducerea ICR a luat o serie de masuri care pericliteaza activitatea, compromit credibilitatea si afecteaza prestigiul IRCCU, in raport cu publicul, cu personalitati ale culturii din Romania si din tara de resedinta, cu minoritatile din Romania, precum si cu romanii din diaspora. Astfel, la 15 iunie a. c., un comunicat semnat de dna Irina Ionescu, director al Directiei Institute Culturale Romanesti din Strainatate, ma anunta ca o conferinta de stricta specialitate, planificata si mediatizata deja ("care ar fi urmat sa fie sustinuta"), a dnei prof. univ. dr. Bianca Valota Cavallotti (cunoscut istoric de la Universitatea din Milano, nepoata lui Nicolae Iorga, fondatorul IRCCU din Venetia), a fost respinsa de catre Comitetul director al ICR (format din sapte persoane, intre care nici un istoric!), prin faptul ca nu primeste finantare (de vreo 500 de euro, ceruti, de altfel, din bugetul afectat institutului venetian, si nu din alte fonduri ale ICR!).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.