Gala Galaction a facut multa gazetarie, atat inainte, cat si dupa ce s-a preotit. Era un vechi colaborator al ziarelor "Dimineata" si "Adevarul", dar scria si la alte cotidiane de tiraj, indeosebi la "Curentul" si "Universul". Publica des reportaje. In anii '30 porneste in acest scop prin tara "in Cadillac-ul unui prieten".

Cu un deceniu inainte descoperise Mangalia, unde se dusese consecutiv, vara de vara, intre 1922-1926. Preotul-scriitor si-a strans ulterior aceste reportaje, in 1947, intr-un volum intitulat chiar "Mangalia". Pe atunci, singurii vizitatori ai localitatii erau niste arheologi interesati de vestigiile Callatis-ului. Mangalia era un targ oriental, cu minarete de geamie si turcoaice umbland pe ulite in salvari. Comuna Limanu, prin care se putea ajunge in 2 Mai-ul de astazi - un catun pe atunci - se numea Caracicula. In apropierea ei se gasea o pestera in care s-a aventurat reporterul cu reverenda.

Tot la inceputul deceniului al treilea din secolul trecut, Galaction publica in "Adevarul literar si artistic" un reportaj despre Manastirea Caldarusani. Pentru a ajunge acolo, se daduse jos din trenul de pe ruta Bucuresti - Urziceni in halta Greci si mersese apoi cativa kilometri pe picioare. La Caldarusani compara aspectul din 1896 al manastirii, cand o vizitase initial, cu acela din 1926. Pe terenul lung de un kilometru dintre intrarea pe domeniul chinoviei, pana la chilii, disparusera livada si faneata. Aparuse un drum pietruit lat cat o sosea, marginit de castani si de tei. Coasta care cobora dinspre chilii catre lac era neingrijita, arida, fara arbori, vegetatie sau poteci, iar pe suprafata ei se intindeau cateva barci scobite in trunchiuri de copac, abandonate. Paraginita era si casuta calugarilor-pescari. Insa atat ziua, cat si noaptea era o liniste adanca, potrivita rugaciunii si reculegerii, intrerupta doar de oracaitul broastelor, dupa ce se intuneca.

Calatorie la Constantinopol

O alta calatorie intreprinsa in 1930 la Constantinopol de Gala Galaction sugereaza potenta economica a trustului de presa "Adevarul - Dimineata". Directia celor doua cotidiane organizase atunci o croaziera in Bosfor si pe Marea Marmara, inchiriind un vapor care a acostat in cartierul Galata, foarte aproape de hotelul "Kedival", in care au fost cazati vreme de cateva zile pasagerii navei. Acestia, redactori si colaboratori ai celor doua ziare, erau invitatii trustului, care suporta integral spezele calatoriei. Gala Galaction era insotit de nevasta si de cele doua fiice. Intre invitati se mai numarau pictorii Ion Tuculescu si Stefan Popescu. Croaziera a durat o saptamana. La intoarcere, Gala Galaction a publicat reportaje despre Constantinopol si insula Halki, atat in cele doua ziare care organizasera croaziera, cat si in "Curentul".

Un an mai tarziu, in ianuarie 1931, Galaction intreprinde o calatorie in Italia, cheltuielile fiind amortizate de onorariile primite de la "Curentul", "Dimineata" si "Adevarul literar si artistic", in care tipareste o suita de reportaje la intoarcerea in tara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.