Inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) vor intensifica numarul de controale pe litoral, in special in ceea ce priveste conditiile de igiena in producerea, depozitarea si vanzarea produselor alimentare. "Siguranta alimentelor nu este negociabila, iar afacerile nu sunt obligatorii. In prima faza a supravegherii si controlului vom da consultanta si un termen rezonabil de cateva zile in care firmele care au probleme sa si le remedieze. Mai apoi vom lua masuri drastice impotriva celor care nu indeplinesc conditiile de igiena impuse", a declarat Constantin Lupescu, director Directia de Inspectie ANSVSA.

Pentru urmatoarele trei luni, statul a dublat numarul inspectorilor si medicilor veterinari care vor efectua controale. "Pe litoral exista circa 1.000 de comercianti ambulanti si fast-food-uri improvizate. Vom da amenzi, vom inchide unitati si le vom suspenda activitatea pana cand ni se va demonstra ca sanatatea consumatorilor nu este in pericol", a precizat Grigore Mertoiu, director Directia Sanitara Constanta. In activitatea de supraveghere si control a unitatilor de alimentatie publica, inspectorii vor utiliza si autolaboratorul, dotat cu echipamente specializate pentru efectuarea de teste rapide. Inspectorii isi desfasoara activitatea dupa un program, dar raspund si sesizarilor venite din partea consumatorilor.