In ajunul Congresului matematicienilor privind „Migratia creierelor si problema sustinerii cercetarii romnesti“, care se va desfasura la Bucuresti, in perioada 28 iunie-4 iulie, institutul de specialitate a redactat un raport. Potrivit acestuia, nu exista nicio universitate de top din SUA care sa nu aiba un profesor romn de matematica.
Cu ocazia apropiatului congres al matematicienilor romani, Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane a redactat un raport in care precizeaza: "Toate universitatile de top din America au cel putin un profesor de matematica roman si peste 40 de profesori romani predau in invatamantul superior francez (scoala de matematica franceza ocupa unul din primele 3 locuri din lume)". Insa statistica elaborata de Institutul de Matematica nu este deloc imbucuratoare, asa cum pare la prima vedere. "In domeniul matematicii sunt mai putin de 500 de absolventi de studii superioare anual, din care 10-20 intra in cercetarea matematica.

De ani buni se manifesta o migratie aproape totala a «supercreierelor» din domeniu spre universitatile din SUA si Europa de Vest inca din primii ani de dupa facultate sau chiar dupa liceu", se mai arata in continuare in raport. In concluzie, sunt peste 300 de profesori romani de matematica care predau la universitatile din Statele Unite, Franta, Noua Zeelanda, Marea Britanie, Germania, Italia. Ceea ce ii dispera pe matematicieni este faptul ca in invatamantul din tara noastra tinerii acorda o atentie tot mai scazuta studiului acestei discipline, precum si rezultatelor obtinute la examene.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.