Ieri, la Muzeul National de Arta al Romaniei a avut loc inaugurarea Galeriei de Arta Europeana, prezentand in premiera o expozitie de gravuri realizate dupa lucrarile lui Pieter Paul Rubens.

Lucrarile marilor maestri ai picturii si sculpturii europene vor putea fi admirate din nou la Muzeul National de Arta al Romaniei, incepand de astazi. Tintoretto, Lucas Cranach cel Batran, El Greco, Pieter Breughel cel Tanar, Rubens, Rembrandt, Monet, Signac, Sisley, Rodin sunt cateva dintre numele cu rezonanta ale Galeriei pe care echipa muzeului a reusit sa le prezinte, intr-un timp relativ scurt, intr-o formula noua si mai atragatoare.

Inchisa timp de jumatate de an pentru reamenajare, dupa ce, la sfarsitul anului trecut, MNAR a inapoiat Muzeului National Brukenthal din Sibiu 19 picturi din colectia baronului Samuel von Brukenthal, Galeria de Arta Europeana s-a redeschis oficial aseara. Odata cu redeschiderea acestui spatiu a fost vernisata o expozitie intitulata "Pieter Paul Rubens in gravura secolelor XVII-XIX", care va putea fi vizitata pana in luna octombrie. Aceasta este gazduita in cele doua sali special amenajate pentru a prezenta expozitii temporare, cu lucrari din patrimoniul Cabinetului de Desene si Gravuri al MNAR. Expozitia propune 28 de gravuri realizate in atelierul lui Rubens, structurate pe temele principale ale operei sale: subiecte religioase, tematica mitologica - cu un accent special pe cateva motive antice descoperite de Rubens in Italia -, portretul si peisajul.

Lucrari din colectia lui Carol I

Aflata acum la a cincea etapa din viata sa, Galeria, deschisa pentru prima data in 1951, cand la 20 mai Muzeul National de Arta si Arheologie, inaugura in aripa sudica a Palatului Regal din Calea Victoriei Galeria de Arta Universala in cadrul careia era expusa o parte din patrimoniul sau european, propune astazi publicului lucrari ale unor maestri europeni precum El Greco, Rembrandt, Monet, Rodin, Pieter Breughel cel Tanar, Rubens etc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.