In noaptea de marti spre miercuri, Politia Romana a reusit sa se acopere de penibil, printr-o actiune de neinteles intr-o societate care a invatat regulile democratiei. A lasat insa la vedere amatorismul politienesc, sustinut din plin de ordinele din spate ale unor sefi incompetenti. Vreo 20 de politisti si mascati au luat cu asalt sediul postului National TV din Bucuresti pentru a pune mana pe "un urmarit general" de o zi, pe care unul din sefi l-a vazut atunci la televizor. "Periculosul" pentru care s-au deranjat atat de tare politisti de la Capitala, Sectia 20 si cei de la IPJ Giurgiu e nimeni altul decat Stelian Ogica, clientul norocos al Loteriei Nationale.

Actiunea a avut ca motivatie retinerea celui care a pierdut un milion de dolari la 6/49, a castigat un miliard de lei in toamna anului trecut si a "umflat" opt milioane la loteria de duminica, urmarit in baza unui ordin al IGP pentru complicitate la un furt comis acum noua luni de niste angajati de-ai sai. Impresionanta desfasurare de forte a fost pusa in miscare imediat dupa emisiunea in care Ogica a adus acuze celor care acum patru ani l-au inchis dupa ce a revendicat milionul de dolari pus in joc la 6/49. A urmat un balci televizat. Iar, ieri, seful Politiei Romane nici n-a avut vreo reactie, nici n-a demisionat.

Filmul circului cu politisti

Ora 16.00. Unul din avocatii lui Ogica ii avertizeaza telefonic pe oamenii de televiziune care i-au invitat clientul in emisiunea "Miezul problemei" de la National TV, moderata de Madalin Ionescu, ca Politia ar fi pe urmele lui. Aparatorul nu stia insa de ce, iar informatia, fiind una neoficiala, a fost trecuta cu vederea.

Ora 21.00. Stelian Ogica intra in emisie pentru urmatoarea ora in care face declaratii care ii vizeaza pe anchetatorii care s-au ocupat acum patru ani de dosarul sau. Este vazut de comisarul Mihai Pitulescu, seful Serviciului de Investigatii Criminale din Politia Capitalei, care da alarma.

Ora 22.00, in biroul lui Madalin Ionescu. Moderatorul, cativa angajati ai postului si Stelian afla ca la poarta institutiei sunt multi politisti.

Ora 22.15. Inspectorul principal Nicolae Rau, de la Sectia 20, ii cere lui Stelian Ogica sa il urmeze. E primul om al legii care intra in scena. Martorii spun ca politistul miroase a bautura si are un comportament cam aerian. Toti se intreaba cum a ajuns ofiterul pe o proprietate privata fara un mandat.
Intervalul 22.45 - 01.30. Se incheie parlamentarile fara ca Ogica sa accepte sa paraseasca sediul postului tv. Telefoanele incep sa sune. Nevoalat, comisarul sef Pitulescu le cere telefonic oamenilor de televiziune sa il predea. Apare si unul din adjunctii de la Capitala, comisarul sef Lucian Guran care participa la un soi de negociere televizata. Subinspectorul Mihai Sima, ofiter la Investigatii Criminale IPJ Giurgiu, recunoaste ca in urma cu cateva ore l-a sunat pe Ogica, dar nu i-a spus ca e urmarit.

Dupa 1.30. Se pleaca spre Giurgiu. in toata harababura, oamenii legii nu nimeresc, surprinzator, drumul spre orasul de la granita cu Bulgaria. soferul, si el politist, a uitat brusc pe unde a intrat in Capitala. Caravana se plimba aproape o ora prin oras, dupa care se opreste la Politia Capitalei. Ogica e dus la etajul doi si dupa un sfert de ora este eliberat. Actorii ies din lumina reflectoarelor dupa cateva ore de circ ieftin.

Seful de la Sectia 20 isi sustine subalternul

"Politistul a procedat legal. S-a prezentat la intrarea in televiziune si a spus ce vrea. seful pazei l-a condus la biroul unde era Ogica si a incercat sa-l convinga sa vina la Politie. Ofiterul nu bause. Pentru a dovedi acest lucru am chemat un echipaj de la Circulatie care l-a testat la Sectie (n.r. la ora 0.40). Alcoolemia a iesit zero. Noi am fost solicitati sa intervenim ca fiind cea mai apropiata sectie si am facut-o. Atat. Restul e treaba altora", a declarat seful Sectiei 20, comisarul Sandu Gancea, in subordinea caruia e politistul acuzat ca era baut.

Ancheta interna la MAI

Corpul de control al MAI a declansat o ancheta interna. Vasile Blaga, ministrul de interne, a declarat: "Veti primi un raspuns in legatura cu "profesionalismul" celor care s-au ocupat de cazul Ogica."

Procurorii au aflat despre scandalul Ogica de la televizor

Dosarul in care e cercetat si Stelian Ogica a ajuns la Parchetul de pe langa Tribunalul Giurgiu din luna iulie a anului trecut. Prim-procurorul Radu Radulescu ne-a spus ca suspecti sunt patru oameni, angajati ai lui Ogica, acesta din urma fiind banuit de complicitate. Hoti ori complici, cu totii risca intre 4 si 18 ani de puscarie. si totul din cauza a trei tuburi de azbociment care au disparut dintr-o retea de canalizare construita acum vreo 15 - 20 de ani. De altfel, vechimea tuburilor care apartineau Regiei de Exploatare si imbunatatire Funciara face ca valoarea prejudiciului stabilita la peste 30 de milioane de lei sa scada zdravan. Cert e ca nici un procuror de la Parchetul Giurgiu nu a stiut ca Ogica - acuzat ca le-a sugerat angajatilor sa ia tuburile si sa le foloseasca in voie - a fost dat in urmarire generala. Iar despre "actiunea de capturare" a acestuia prim-procurorul Radulescu spune ca a aflat de la televizor.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.