Sapaturile din centrul istoric al Capitalei au scos la iveala hanuri importante ale Bucurestilor de altadata, dar si vestigii stradale din secolele XVIII si XIX. Arheologii sunt optimisti, declarand ca se asteapta la alte descoperiri importante pentru formarea unei imagini cat mai exacte a Bucurestiului Medieval.

"In zona Centrului Istoric se desfasoara lucrarea primariei Capitalei avand ca tema "reabilitare strazi si utilitati din zona pilot Centrul istoric Bucuresti 2007". Primaria face lucrari de reabilitare in centrul istoric si, in momentul descoperirii unor vestigii, se trece la cercetarea arheologica", ne-a declarat Gheorghe Adamesteanu, seful Sectiei Arheologie a Muzeului de Istorie Bucuresti si coordonatorul lucrarilor din Centrul Istoric.

Lucrarile se fac in zona strazilor Lipscani, Franceza, Smardan, Stavropoleos. Potrivit lui Adamesteanu, pe strada Smardan au fost descoperite niste pivnite ale unor cladiri din secolul XIX. "Sunt destul de tarzii dar sunt foarte importante din punct de vedere arhitectonic pentru ca ne arata trama stradala. Avem un document de pe la 1830 in care se cere voie domniei pentru a se darama o casuta cu paie si una cu sindrila pentru a se regulariza caldaramul. Deci, la 1830 se pune caldaram, la inceput din piatra de rau si apoi din piatra cubica", a spus Adamesteanu.

Comori sub Lipscani

Cele mai importante descoperiri sunt insa hanurile din zona Centrului Istoric al Bucurestilor. "Este vorba de hanul Serban Voda, primul si cel mai important han din Bucuresti. Dupa aceea avem hanul "Constantin Voda, care a mai fost cercetat prin 1996 si acum se completeaza documentatia, si apoi hanul Greci", ne-a declarat Adamesteanu. In privinta hanului Constantin Voda, pe strada Franceza, unde se desfasoara sapaturi arheologice Institutul National al Monumentelor Istorice, a fost descoperita partea de sud a cladirii. Pe strada Lipscani a mai fost descoperit hanul Zlatari dar si diverse obiecte de sticla si portelan.

"Suntem la inceputul sapaturilor pe strada Lipscani. La intersectia cu Calea Victoriei a fost descoperit hanul Zlatari, care este suprapus partial de un corp de cladiri. Spre intersectia cu strada Smardan am scos la lumina cel mai mare han din Bucuresti, Serban Cantacuzino, construit in perioada 1683-1685. Pe partea opusa am gasit hanul Greci. Din pacate, este distrus de retelele de cablu si canalizare, dar se pastreaza zidurile pe o distanta mare. S-au gasit si patru-cinci vase din sticla si portelan englezesc", declara, in urma cu doua zile, Adamesteanu. "Supraveghem lucrarile si in momentul in care apar vestigii arheologice intervenim pentru cercetarea si inregistrarea lor. Dupa aceea se face un raport care se prezinta la Ministerul Culturii si Cultelor si, in functie de importanta vestigiilor se propune punerea lor in valoare. Urmeaza sa cercetam si zona bisericii Sfantu Dumitru si, bineinteles, Lipscanii, unde sunt hanurile. De abia acum incep cercetarile importante", a spus Adamesteanu. (Tudor BARBU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.