Regizorul italian va primi un premiu pentru intreaga cariera la cea de-a 64-a editie a Mostrei de la Venetia.

Organizatorii Mostrei venetiene au anuntat ca Bernardo Bertolucci este astfel recompensat pentru contributia sa la cinematografia europeana contemporana, prin "opere aflate intre poezie si poveste, care au lasat o urma adinca in filmul modern". Pentru Marco Muller, directorul Festivalului de la Venetia, Bertolucci "creeaza lumi si adevaruri - nu doar le reproduce, incapatinindu-se sa ne aduca un cinema retransformat intr-o necesitate vitala, ca hrana, ca apa sau ca hainele".

Muller a explicat ca prin acest premiu ar vrea sa aduca un tribut stilului particular al lui Bertolucci, creat dincolo de "cinefilia sa dezlantuita", care i-a permis sa se distanteze de alti maestri ai marelui ecran. "In cadrul autonomiei «sistemului Bertolucci», eleganta si perfectiunea stilistica sint puse in slujba complexitatii si a intensitatii de expresie absolut extraordinare", a comentat directorul Festivalului de la Venetia.

Cariera lui Bertolucci a fost, de altfel, strins legata de Mostra, decan de virsta al festivalurilor de film. Cineastul italian si-a prezentat la Venetia prima pelicula, "Cumatra uscata" (1962), desi, cu un an inainte, participase la festival alaturi de Pier Paolo Pasolini, al carui asistent de regie fusese in "Accattone". Ulterior, publicul de la Venetia a putut vedea in premiera mondiala multe alte opere importante semnate de Bertolucci: "Partner" (1968), "Strategia paianjenului" (1970), "Luna" (1979) sau "The Dreamers" (2003), cel mai recent film al cineastului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.