Melomanii au ocazia sa se bucure, pentru prima data, de un concert extraordinar sustinut cu o vioara Stradivarius de celebrul violonist francez Pierre Amoyal, impreuna cu Filarmonica de Stat din Sibiu.
Pierre Amoyal va canta la o vioara Kochanski Stradivarius, realizata in 1717, considerata una dintre cele mai frumoase viori existente acum in lume, valorand 5 milioane de euro. Iata si povestea incredibila a instrumentului :'Vioara a apartinut, la un moment dat, tarului Nicolae al II-lea. Cand a inceput revolutia, a dat instrumentul violonistului polonez Pavel Kochanski, pentru a o proteja. Kochanski a incercat sa fuga din Rusia cu un tren care transporta animale, impreuna cu prietenul sau, Artur Rubinstein. Cand trenul a fost oprit de soldatii revolutionari, Kochanski a avut inspirata idee de a canta melodii revolutionare la vioara, lucru care i-a salvat viata�, a spus Amoyal. Artistul si-a continuat cariera vrajit de sunetul viorii, de la lectiile cu Heifetz, pana cand visul a fost intrerupt: vioara i-a fost furata in Italia.'A fost ca intr-un film de groaza. Persoana care a furat vioara auzise ca este cea mai valoroasa si faimoasa vioara Stradivarius si s-a gandit ca o va putea vinde. Era implicat si in traficul de droguri si a fost asasinat , dar nu inainte de a apuca sa vanda vioara unui proprietar de anticariat. Singurul posibil cumparator... am fost eu!�, a povestit artistul. In prezent, Pierre Amoyal scrie o carte intitulata 'Pour l'amour d'un Stradivarius'.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.