Romania este statul european care a inregistrat in ultimii patru ani cel mai mare salt al salariului minim, a carui evaluare in euro arata o crestere anuala cu 18%, pana la 114 euro, dar care "a beneficiat din plin de pe urma aprecierii leului", potrivit Institutului european de statistica Eurostat.

Salariul minim din Romania, campion la crestere in intreaga Europa Salariul minim din Romania a crescut de la nivelul de 90 de euro din ianuarie 2006 sau 72 de euro din ianuarie 2005.

La polul opus al ierarhiei cresterii salariului minim este Olanda, cu un "pas" de numai 1% in acest interval, asociat insa unui venit minim 1.301 euro, de de 11,5 ori mai mare decat cel romanesc.

Institutul european de statistica Eurostat a publicat luni un studiu privind salariile minime legale practicate in 20 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, in care Romania ocupa penultima pozitie, in fata Bulgariei.

Conform acestui studiu, salariul minim legal in Romania se ridica in 2007 la 114 euro pe luna in timp ce pentru Bulgaria salariul minim legal nu depaseste valoarea de 92 de euro pe luna.

Diferentele intre statele membre sunt insa foarte mari, media variind intre 92 de euro (Bulgaria) si 1.570 de euro (valoarea maxima, inregistrata de Luxemburg). Drept comparatie, salariul minim legal din Statele Unite ale Americii se ridica la 676 euro.

Din punct de vedere al puterii de cumparare, majorarea anuala a salariului minim a variat de la -4% in cazul Cehiei pana la 10% in cazul Romaniei, sustin datele Eurostat.

Pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Cehiei, Letoniei si Sloveniei, cresterea anuala in cazul in care se ia drept etalon moneda euro a depasit cresterea din punct de vedere a puterii de cumparare.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.