Locuitorii din zona Gheorgheni sustin ca din cauza sterilului radioactiv de la fostele exploatari miniere, lasate la suprafata, toti localnicii sunt contaminati. Acestia spun ca, in utima vreme, tot mai multe persoane din zona au fost rapuse de maladia secolului, cancerul, din cauza haldelor de uraniu, destul de numeroase in aceasta zona. Oamenii spun: "Veniti noaptea, ne veti zari precis pe intuneric, ca noi luminam din interior, radiem, pentru ca suntem plini de uraniu."

La inceputul anilor ’90 se vorbea despre importanta extractiei unor minereuri valoroase pentru industria romaneasca, de exemplu molibdenul sau sienitul. Oficialii de atunci au remarcat rezultatele exceptionale ale extractiilor de la Orotva (din zona Ditraului), dar nu au mentionat nimic despre pericolul radiatiilor. Centrala atomo-electrica de la Cernavoda avea nevoie de combustibil, iar in masivul Hasmasu Mare erau, conform geologilor, rezerve de minereuri necesare producerii uraniului. Pe acea vreme s-au extras din zona Gheorgheni molibden si uraniu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.