In ultima vreme s-a tot vorbit despre el ca potential candidat al Premiului Nobel pentru literatura dupa ce cartile i s-au lansat la Stockholm, cu sprijinul Institutului Cultural Roman de acolo, in entuziasmul general al suedezilor. in 2004, numele lui s-a rostit in context politic, fiindca actualul presedinte declarase ca habar n-are cine este.
Dar daca popularitatea lui Mircea Cartarescu creste constant, aceasta este si meritul teatrului, iar Catalina Buzoianu este regizorul responsabil pentru aceasta.

Dupa ce a dramatizat "Levantul", acum regizoarea a ales sa "transcrie" pentru scena la Teatrul National din Timisoara un alt roman semnat de Mircea Cartarescu, anume "Visul". Pariul celei mai bune autoare de dramatizari din teatrul romanesc reuseste: din carte, care are o structura stufoasa si arborescenta, sunt pastrate nucleele solide, iar povestea din poveste se desfasoara clar, chiar daca plonjeurile in trecutul indepartat al copilariei ar fi putut complica mersul spectacolului. Dar intalnirea cu propriul trecut - mai mult sau mai putin identic cu acela al autorului, care isi aminteste detalii din care se recompune o atmosfera - este fascinanta pentru fiecare spectator. Asisti la o calatorie in timp, esti cooptat in echipa de mici investigatori ai realitatii, a caror curiozitate se amesteca fericit cu imaginatia, dand nastere unei lumi speciale, numai de ei stiute.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.