Un participant la un fond de pensii nu va putea ti ce surpriz ii rezerv viitorul in privina impozitrii pensiei i nici nu-i poate face un calcul cu ce bani rmane dup ce i se vor retrage comisioanele de administrare i va fi calculat randamentul contribuiei sale. Asta pentru c legiuitorul poate decide s modifice impozitul actual de 16%.

Unele voci spun c impozitarea unei pensii este un lucru normal, pentru c i pensia public (pilonul I) suport acest tratament. Doar c, la startul sistemului privat de pensii, intarziat oricum cu aproape 10 ani fa de celelalte state europene, increderea populaiei ar putea fi zdruncinat de un calcul simplu care arat la cate cheltuieli este supus contribuia sa la pensii. Plus c, la sfaritul perioadei de cotizare, care poate fi de minimum 15 sau 20 de ani, pensia sa va fi impozitat, lunar, cu un procent stabilit de Codul Fiscal in vigoare la vremea respectiv.

In rile in care exist sistem privat, impozitul se aplic la una dintre cele trei surse posibile: contribuiile pltite in perioada activ, veniturile din investiii sau cele din beneficiile incasate, alegerea fiind in funcie de modul in care Executivul dorete s stimuleze piaa. In Romania, s-a ales impozitul pe beneficii, mai exact pe pensia privat.

Citeste si:

Oficialii cred c statul incurajeaz pensiile private

"In sistemul pensiilor private din Romania, potrivit ambelor acte normative, Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii facultative, cu modificrile i completrile ulterioare, i Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, impozitarea funcioneaz potrivit regimului (tratament fiscal) EET: deducere la plata contribuiilor, deducerea operaiunilor fondului, impozitarea pensiilor", ne-a declarat Florentina tefnescu, director de comunicare la Comisia de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP).

Acest sistem, practicat in domeniul pensiilor private, dar i publice, in numeroase state, este considerat funcionabil. Cu efecte de atragere in sistem a potenialilor participani, deducerile sunt atractive la momentul acumulrii in fonduri.