Romania va intra in lumea alcoolurilor tari ale Uniunii Europene cu vreo 13 sortimente de alcool de fructe - uic - i patru de vinars (echivalentul local al coniacul franuzesc). Consiliul European a elaborat, recent, proiectul unei hotrari privind buturile alcoolice, in care reglementeaz, extrem de strict, modul de producere a fiecreia din cele 48 de tipuri de spirtoase din cele 27 de state ale UE.

Plinca este considerat a aparine strict spaiului geografic romanesc, iar o fi tehnic va reglementa exact arealul produciei. Totui, Ungaria are i ea dreptul s utilizeze denumirea "palinka".

Maramureul i ara Oaului vin ins cu propriile buturi, a cror denumire nu poate fi copiat: Horinc de Cmarzana sau Tur de Maramure.

Din sudul Romaniei, UE ne-a omologat doar uica de Buzu, de Milcov i de Arge (denumit, neoficial, "ochii lui Dobrin"). Uniunea ne interzice ins s producem aceste buturi din orice altceva decat alcool din fructe.

Fia european a spirtoaselor din fructe prevede c acestea trebuie s aib o trie de minimum 37,5%, s nu li se adauge niciun fel de arome, iar distilarea s pstreze un gust derivat din fructele utilizate.

Uniunea European ne-a mai recunoscut dreptul de a produce vinars cu denumirea de origine controlat - la Vaslui, Segarcea, Murfatlar, Tarnave i in Vrancea.