Lucrurile se schimb cand vine vorba de impozitele pe care trebuie s le pltim la stat. Intrucat majoritatea proprietarilor de la bloc nu cunosc taxele pe care le pltesc prin intreinere, Radu Opaina (foto), preedintele FAPR, ne spune de ce strambm din nas in faa avizierului.

Impozitele i taxele pltite ctre stat sunt o mare povar pentru proprietari i asociaiile in care sunt incheiate contracte de munc. Acestea sunt o corvoad pentru ambele pri intrucat, pe lang faptul c fiecare locatar in parte suport salariile personalului de la bloc, i asociaia pltete aceste impozite ca angajator. Acest lucru se intampl numai in blocurile care au personal contractual. Precizm c aceste contracte de munc sunt obligatorii doar in asociaiile de proprietari in care administratorul sau ingrijitorul muncesc in fiecare zi de luni pan vineri, cel puin dou ore pe zi. Iat ce obligaii ii revin fiecrui actor in parte:

Pentru asociaie, ca angajator:

- 2% la fondul de omaj
- 19,5% la pensii
- 6% la fondul de sntate (CASS)
- 0,75% comision Camera de Munc (ITM)
- 0,4% la fondul de accidente de munc i boli profesionale
- 0,85% cota de contribuie pentru fondul de concedii
- 0,25% la fondul de garantare a creanelor salariale

Total: 29,75% de pltit in plus fa de suma brut. Procentele se aplic la suma brut negociat i menionat pe contract i se adaug la fondul brut lunar de salarii.

Pentru angajat:

- 6,5% la fondul de sntate
- 1% la fondul de omaj
- 9,5% la pensii
- 16% impozit

Total: 33% de pltit din suma brut. Procentele se aplic la suma brut negociat i menionat pe contract i se scad din suma brut, diferena fiind suma net pe care o incaseaz angajatul.

Radu OpainaI

mpozitele se pltesc lunar pan la data de 25 a lunii urmtoare sau anual, pan la 25 ianuarie a anului urmtor. Pentru aceste contribuii se depun declaraii fiscale obligatorii la fiecare instituie in contul creia se pltete taxa. Fa de cat ia net un administrator, proprietarii mai pltesc pentru bugetul de stat 64%! La o leaf brut de 300 lei, salariatul primete 201 lei net, asociaia vireaz taxe de 188,25 lei, iar proprietarii suport o cheltuial total de 389,25 lei. Pentru detalii, contactai reprezentanii FAPR la tel. 021/335.52.32.