Cannes-ul a avut anul acesta doi medaliati romani. Regizorul Cristian Mungiu, care a primit marele premiu Palme d'Or la Festivalul international de film, si artistul plastic Ana Rus, care a luat medalia de aur a Salonului international de pictura si sculptura ce are loc in orasul de pe Coasta de Azur.
Artista a castigat cu lucrarile Izvor si Geneza 1, aflate in prezent intr-o expozitie de sculptura intitulata "Atelier", deschisa la Muzeul de Arta din Cluj.

Pe firmament, alaturi de Mungiu

"Aceasta medalie de aur de la Cannes a fost o surpriza pentru mine si pot sa spun in acelasi timp o incununare a muncii mele, pentru ca nu este un secret sa-l spun, cred ca a fost cel mai mare dar de la Dumnezeu cu ocazia implinirii a 60 de ani de viata si o activitate de peste 30 de ani... La Salonul de pictura si sculptura de la Cannes au fost prezente 128 de tari,cu 589 de lucrari plastice. La sectia sculptura, am participat eu din partea Romaniei. Mai tarziu, mi s-a confirmat prin diploma trimisa postal ca am fost premiata cu medalia de aur... Ceremonia de decernare a fost pe 2 iunie, la Cannes, unde in acele zile s-a vorbit romaneste. In aceeasi masura, atunci s-a vorbit despre Romania, tara de unde este artista medaliata, precum si de filmul lui Cristian Mungiu", a spus Ana Rus.