Ieri, s-a deschis la Baia Mare cea de-a XV-a editie a Festivalului International de Teatru "Atelier", cu premiera spectacolului "Istoria comica a doctorului Faust", montat de regizorul Victor Ioan Frunza pe scena teatrului baimarean.
Manifestare teatrala neconventionala cu caracter exploratoriu, festivalul isi propune sa semnaleze, prin intermediul spectacolelor invitate, cele mai noi tendinte in dramaturgia, regia, scenografia, coregrafia si arta actorului secolului XXI, printre tarile invitate numarandu-se Elvetia, Franta, Japonia, Canada, Singapore si Moldova. Dupa ce, timp de 13 ani, Festivalul s-a desfasurat la Sfantu Gheorghe si Sighisoara, anul trecut directorul Radu Macrinici a venit cu el la Baia Mare, la invitatia Teatrului Municipal. Editia de anul acesta se va incheia pe data de 24 iunie, cu decernarea premiilor.

Programul festivalului mai cuprinde, pe langa cele peste 20 de spectacole invitate, un atelier de coregrafie, unul de critica teatrala si unul de teatru-forum, colocvii si conferinte, lansari de carte, portrete in Atelier (dedicate regizorului Victor Ioan Frunza si Teatrului Independent AUALEU din Timisoara) si - nu in ultimul rand - colocviul "Jarry en Roumanie", consacrat centenarului disparitiei dramaturgului francez Alfred Jarry si care va include o sesiune internationala de comunicari (cu participanti din Franta, Ungaria, Anglia, Canada si Romania) si o microstagiune de spectacole inspirate de opera lui Jarry, unul dintre marii inovatori ai dramaturgiei universale. Sectiunea "Portrete in Atelier" a fost inclusa anul acesta de directorul si fondatorul festivalului, dramaturgul Radu Macrinici, pentru a scoate in evidenta personalitatea artistica a regizorului Victor Ioan Frunza si activitatea teatrului independent intitulat "Teatru de Garaj si Curte "AUALEU" din Timisoara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.