In anul 2006 s-au sinucis 3187 de romani, fata de 2913 in anul precedent . Numarul celor care si-au curmat singuri viata, anul trecut, depaseste numarul celor morti in accidente rutiere

Cazurile de suicid sunt in crestere. Statisticile medicilor legisti arata ca cei mai multi sinucigasi sunt barbati, cu varste cuprinse intre 41 si 50 de ani. Acestia prefera sa isi puna capat zilelor prin spanzurare, in special in lunile aprilie, mai, iunie si iulie. Conform documentelor de specialitate, numarul sinuciderilor creste dramatic la finalul mandatelor politice, in anii preelectorali si electorali. Sunt semne ca 2007 ar putea inregistra un record la acest capitol sumbru.

"Numarul cazurilor de sinucideri din 2006 este mai mare decat in 2005", ne-a spus Gheorghe Alexandrescu, medic legist in cadrul Institutului de Medicina Legala "Mina Minovici". Nu se stie concret ce mecanism declanseaza decizia de a termina cu viata la modul violent. Suicidul are o latura ciudata in sensul ca sinucigasul pare sa capete brusc puteri stranii care il imping catre gestul fatal. Nu vorbim aici despre sinuciderea pe motive religioase, ci de cea care are la baza o depresie psihica. "Am vazut multe asemenea cazuri, dar cel mai ciudat a fost unul in care o persoana a legat streangul de tablia patului, s-a intins pe spate, si-a petrecut latul dupa gat si, lungit in pat, s-a tarat usor pe spate pana a murit sufocat prin spanzurare. Teoretic, asa ceva e imposibil", spune medicul legist Gheorghe Alexandrescu.

Mai multe sinucideri decat morti in accidente rutiere

Potrivit raportului pe 2006 al Institutului de Medicina Legala "Mina Minovici", anul trecut, sinuciderile au reprezentat 27,7 la suta din totalul deceselor violente. Conform statisticilor, numarul sinuciderilor a fost mai mare decat cel al victimelor inregistrate in urma accidentelor rutiere. Anul trecut, la nivel national s-au inregistrat 3187 de cazuri de sinucideri, o valoare sensibil mai mare decat in 2005 (2913 de cazuri), care marcheaza debutul unei oscilatii ascendente. In Capitala, in 2006, s-au inregistrat 256 de sinucideri, un numar aproape dublu, comparativ cu anul 1986, dar aproape la jumatate, fata de cele 511 sinucideri, raportate in anul 2000. Spre comparatie, conform datelor Inspectoratului General de Politie, in 2006 s-au produs 6745 de accidente grave in care au murit 2460 de persoane.

Raportul asupra activitatii retelei de medicina legala in 2006 arata ca cea mai frecventa modalitate de sinucidere a fost prin spanzurare, respectiv 75,3 la suta din cazuri. Opt la suta dintre sinucigasi s-au otravit, trei la suta s-au aruncat de la inaltime, trei la suta s-au inecat voluntar, doi la suta si-au taiat gatul, unu la suta s-au impuscat, 0,9 la suta si-au dat foc si 0,5 la suta s-au electrocutat.

Exista zone cu o incidenta inexplicabil de mare a sinuciderilor. Cele mai multe dese cazuri s-au inregistrat in Covasna - 34,6; Harghita - 33,3; Satu Mare - 22,2; Targu Mures - 22,6 cazuri la 100.000 de locuitori.

La capitolul incidentei sinuciderilor pe sexe, raportul arata ca cele mai frecvente cazuri (77 la suta) se inregistreaza in randul barbatilor.

Acest lucru respecta incidenta valabila pe toate meridianele a raportului intre sexe la capitolul suicid: 75% in randul barbatilor si 25% in randul femeilor. Din punctul de vedere al statutului social lucrurile sunt echilibrate: nu exista nici o clasa care sa fie iertata de fenomen. Isi pun capat zilelor si saracii, si bogatii.

2007 - an record

Dincolo de cifrele reci ale statisticilor realizate de legistii romani in ultimii 17 ani, trebuie spus ca, pe plan mondial, tara noastra e situata cam pe la mijlocul clasamentului.

In studiile de specialitate, cel mai interesant este graficul cazurilor pe ani, din 1986 incoace. Se observa in primul rand incidenta sezoniera a sinuciderilor, cele mai multe cazuri inregistrandu-se in lunile aprilie, mai, iunie si iulie. Ca o paranteza, 2007 ar putea fi un an record la sinucideri in tara noastra. In general, cel mai mare numar de cazuri se inregistreaza in grupa de varsta 41 - 50 de ani (23 la suta), apoi grupele 30 - 40 de ani, 51 - 60 de ani si 61 - 70 de ani (intre 15 si 17 la suta fiecare).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.