Romania este tara cu cele mai multe chiuretaje din Europa

In timp ce unele femei recurg la inseminarea artificiala pentru a putea avea copii, alte sute de mii de romance se inghesuie pe holurile spitalelor hotarite sa renunte la sarcina. Exista femei care fac, de-a lungul vietii, si 40 de avorturi, insa o mare parte isi pierd fertilitatea chiar de la prima interventie. Numarul avorturilor si mortalitatea cauzata de intreruperile de sarcina plaseaza Romania pe primul loc in Europa. Natalitatea este ingrijoratoare, iar 75% din tineri nu vor sa aiba copii.

In Romania, clinicile unde se fac chiuretaje nu sint aruncate in aer de fanatici religiosi. Medicii nu sint urmariti si hartuiti cum se intimpla in America. In Romania, in anul 1990 s-au facut un milion de chiuretaje, iar in 2002 aproape un sfert de milion. Chiuretajul este una dintre cele mai banale interventii chirurgicale, dar nimeni nu vorbeste despre cit de dureros e pentru femei. In Romania nu sint dezbateri despre dreptul de a intrerupe o sarcina sau dreptul de a alege. Fiecare clinica de ginecologie traieste, in principal, din chiuretaje, interventii care costa pina intr-o suta de dolari. Sintem contemporani cu Adriana Iliescu, ciudata mama de 67 de ani, dar nu exista timp pentru a vorbi despre cei sacrificati, sute de mii de vieti aruncate la gunoi. Acest lucru se intimpla in timp ce populatia Romaniei a scazut cu 1.400.000 din 1990 pina in 2002. De la cit de inumana si salbatica era interdictia avortului pe vremea lui Ceausescu pina la crima in masa la care sintem martori in ultimii ani nu a fost decit un pas. Un pas care confirma faptul ca "extremele se ating".
La ora noua dimineata, holul Spitalului Giulesti din Bucuresti este neincapator.

Zeci de femei asteapta sa fie programate pentru o interventie chirurgicala prin care sa le fie intrerupta sarcina nedorita. Totul se face in mare graba. Discutiile dintre doctori si paciente au loc in anticamerele ocupate de alti bolnavi si asistente. Chiar daca este o problema intima, discretia nu isi gaseste locul decit pe masa de operatie. In aceste conditii, zeci de mii de romance vin sa faca o intrerupere de sarcina. Cele care au o situatie financiara buna platesc intre 1.300.000 si 3.000.000 de lei pentru a efectua avortul in conditiile decente, oferite de clinicile particulare. Desi prezervativele sint vindute la fiecare chiosc, iar contraceptivele hormonale se gasesc in toate farmaciile si sint distribuite gratuit pentru eleve si studente, multe femei isi risca viata apelind la avort.

Planificare familiala de partid si de stat

Multi isi pun intrebarea cum au devenit romancele campioane la avort. O explicatie ar fi faptul ca au avut "strict interzis" la intreruperea de sarcina pe timpul comunismului. Printr-un decret dat de Nicolae Ceausescu, femeile aveau voie sa apeleze la intreruperea de sarcina in mod legal doar daca aveau patru copii. Altfel, avortul la cerere era interzis prin lege. Chiar si avortul spontan, cauzat de probleme medicale, reprezenta o problema. Pentru a se putea face o astfel de interventie era nevoie de aprobari speciale. Femeia din comunism era o fabrica de copii. Nici macar metodele contraceptive nu erau permise.

Atunci, pentru femeile din tara noastra nu mai raminea decit o cale, cea a avortului clandestin. Unele dintre ele chiar isi provocau singure intreruperea de sarcina. Anumiti medici faceau chiuretaje la domiciliu, pe ascuns, dar nu toate femeile gravide ajungeau pe miinile unui specialist, ci multe apelau la persoane necalificate. Astfel s-au dezvoltat si tehnicile populare de a scapa de o sarcina nedorita. Romancele incercau tot ce se putea, de la bai fierbinti, la introducerea de andrele, folosirea aspirinei, efortul fizic excesiv. Metodele contraceptive neadecvate duceau deseori la accidente grave, iar femeia ajungea la spital. Chiar si un avort clandestin realizat de un doctor putea sa sfirseasca prost. Securitatea intervenea imediat, iar pacienta risca sa moara pe patul de spital daca nu spunea cine a facut interventia. Pentru un avort, femeia putea sfirsi in spatele gratiilor.

Libertatea care a costat un milion de vieti

Revolutia a insemnat renuntarea la legislatia antiavort. Datele oficiale de la Institutul National pentru Statistica arata ca in anul 1990 s-au efectuat 992.265 de avorturi. In urma unei cercetari numite "Studiu asupra sanatatii reproducerii in Romania", realizata de Asociatia "Primul pas" din Iasi, au fost relevate date ingrijoratoare. In primii ani dupa revolutie, avortul era cea mai utilizata metoda contraceptiva. Intr-un an erau intrerupte doua treimi din sarcini. Media avorturilor in Romania este de trei-patru de femeie, in timp ce in Europa Occidentala, media scade sub un avort. Tara noastra este cunoscuta in Europa si din cauza numarului mare de decese cauzate de intreruperea de sarcina.

Acestea reprezinta jumatate din numarul total al deceselor materne. Rata mortalitatii prin avort este de cinci ori mai mare comparativ cu statele europene.
Acelasi studiu arata ca in Iasi se realizeaza 60 de intreruperi de sarcina zilnic. Situatia nu este singulara. Conform Institutului National de Statistica, 20.000 de fete de 15 ani au apelat la avort in anul 2002. In orasul Fagaras s-au nascut 14 copii ale caror mame erau eleve de scoala generala. Alte 23 au decis sa faca avort anul trecut. De asemenea, 190 de eleve de liceu au solicitat intreruperea sarcinii.

Motive si metode diferite pentru a scapa de sarcina

Desi este o solutie extrema, avortul este practicat pe banda rulanta, iar acest lucru se intimpla intr-o epoca in care exista nenumarate metode contraceptive alternative si nedureroase. Doctorul Dan Tutunaru, de la Spitalul Elias din Bucuresti, explica cum se intrerupe o sarcina: "Exista trei proceduri de a interveni. Cea medicamentoasa, prin care i se administreaza gravidei un produs toxic pentru placenta. Aceasta metoda se poate aplica doar in primele 49 de zile de sarcina. A doua modalitate este chiuretajul, iar cea de-a treia prin aspirare, care este ceva mai usor de realizat decit cea cu chiurete".

Pacientele care fac avort la cerere sint sfatuite sa adopte aceasta solutie din diferite cauze. "Motivele pentru care femeile decid sa intrerupa sarcina sint diferite. Multe recurg la aceasta solutie din cauza situatiei financiare precare. Altele sint nevoite sa renunte la sarcina din cauza instabilitatii familiale. Aici se incadreaza femeile necasatorite, cele care au ramas accidental insarcinate sau care se afla inaintea unui divort. Un alt factor este situatia sociala. Persoana in cauza fie nu are serviciu, fie isi poate pierde locul de munca daca ramine gravida sau este inca eleva sau studenta. In fine, intreruperea sarcinii poate fi cauzata de o problema medicala, atunci cind femeia sufera de una sau mai multe boli care nu-i permit sa pastreze copilul", declara medicul ginecolog Dan Tutunaru.

Pentru biserica, avortul este un pacat capital

Biserica ortodoxa condamna pacatul avortului, ca orice crima. Iata citeva dintre canoanele (legile bisericesti) pe aceasta tema:

• "Femeia care a pierdut pruncul fara voie se canoniseste (se opreste de la Sfinta impartasanie) un an de zile" ( Sfintul Ioan Postitorul, canonul 22).
• "Femeile care desfrineaza si isi omoara fatul in pintece... sa se impartaseasca la iesirea din viata, iar procedind cu iubire de oameni..., hotarim sa fie oprite de la cele Sfinte 10 ani, dupa treptele hotarite" (Ancira, canonul 21).
• Femeile care iau buruieni otravitoare si pierzatoare, ca si cele ce primesc otravuri omoritoare de prunci sa se supuna canonului ucigasului, adica sa fie oprite 20 de ani de la Sfinta impartasanie" (Sinodul VI ecumenic, canonul 91 si Sfintul Vasile cel Mare, canonul 56).
• "Orice femeie care va bea ierburi sa nu nasca copii, sa nu se impartaseasca sapte ani si sa faca 200 de metanii pe zi. Iar de se va intimpla ei a muri prin avort, sa nu se ingroape in cimitir" (Pravila Bisericeasca de la Govora, pag.115). (Florian Bichir)

40 de avorturi

Cea mai mare parte din femeile care vin sa faca avort la Spitalul Elias sint tinere. "Cele mai multe au virsta cuprinsa intre 18 si 22 de ani si sint studente sau eleve", spune Dan Tutunaru. In functie de mediul din care provin, tinerele pot avea sprijinul parintilor sau, dimpotriva, sint lasate pe cont propriu. Doctorul Tutunaru afirma: "Reactia parintilor este diferita, in functie de gradul de cultura. Majoritatea vin insotite de mame, care par a fi mai intelegatoare. Insa mai apare o problema. De frica sa nu se afle ca sint insarcinate, vin foarte tirziu sa faca avortul. Atunci, singura solutie de a intrerupe sarcina este cezariana".

O interventie normala dureaza aproximativ 10 minute, iar doctorii recomanda anestezia generala pentru aceasta procedura, chiar daca operatia se poate face si pe viu. Ceea ce nu stiu multe dintre femeile care vor sa faca avort este riscul la care se expun. "Exista posibilitatea aparitiei unei infectii, pot ramine cicatrice, exista riscul unei perforari a uterului si riscul hemoragiei. Foarte multe femei ramin sterile chiar dupa efectuarea primului avort. Insa sint si femei care fac 40 de avorturi fara nici o problema", spune medicul Tutunaru.

Metode empirice de a scapa de copii

Cel mai mare pericol pentru femeile insarcinate este provocarea avortului prin asa-numitele metode empirice. Este greu de crezut ca si acum, cind avortul este legal, se petrece acest lucru. Insa, dupa cum confirma si doctorul Tutunaru, acest lucru se intimpla: "Sint femei insarcinate care vin cu tot felul de infectii provocate de incercarile de avort, dar si acest lucru tine de gradul lor de educatie. Ele incearca sa scape de sarcina cu ajutorul sondelor urinare, isi introduc tije sau andrele. Altele isi introduc in vagin sapun sau vin rosu", povesteste medicul de la Spitalul Elias. Desigur acestea nu sint toate metodele incercate. Din disperare, persoanele in cauza recurg la tratamente cu frunze de muscata sau de lamiie implantate in vagin. Altele incearca sa scape de sarcina prin bai fierbinti. In tara noastra se inregistreaza aproximativ 22 de decese cauzate de avorturile provocate la 100.000 de nasteri, conform INS.

Un studiu al Population Services Romania releva faptul ca 97% din romani au auzit de o metoda contraceptiva. Cu toate acestea, la 1.000 de nou-nascuti aproximativ 1.200 de sarcini sint intrerupte, iar aceste date sint cele centralizate in clinicile si spitalele de stat. O buna parte din femei prefera sa faca avortul la o clinica particulara. Explicatia pentru aceste cifre ingrijoratoare este lipsa de educatie sexuala a populatiei: "In Vest, femeile au inteles de acum 20 de ani ce e cu contraceptivele. Noi sintem balcanici", spune medicul Dan Tutunaru.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.