Cartea autoarei Françoise Balibar, "Einstein. Bucuria gindirii", din Colectia ENCICLOPEDICA, o selectie din seria Découvertes-Gallimard, este adusa in premiera pe piata romaneasca de Cotidianul, cu sprijinul proiectului imobiliar Baneasa.

"In 1932, cu ocazia celui de-al patrulea sejur in Statele Unite, in California (n.red. - Albert Einstein), unde avea o colaborare stiintifica cu astronomii de pe Muntele Wilson, FBI primea un memorandum de douasprezece pagini despre «comunistul» Einstein care trebuia neaparat exclus din aceasta tara", noteaza fiziciana Balibar in capitolul "Marturii si documente", de la finalul celei de-a saptea monografii oferite de Cotidianul. Memorandumul redactat de un jurist, care provenea de la "The Woman Patriot Corporation", cerea ca savantul german sa fie informat cu privire la decretul despre excluderea strainilor, care interzicea intrarea anarhistilor pe teritoriul SUA si in general a oricarei persoane care militeaza in favoarea rasturnarii guvernului american. Nici membrii activi ai vreunei asociatii care incuraja neascultarea civica nu aveau voie sa calce pe pamint american. Fizicianul german, membru al mai multor organizatii, unele pacifiste, altele antimilitare, toate considerate de Federal Bureau of Investigation (FBI) ca fiind formate din acoliti ai "comunismului international", a intrat in vizorul serviciilor secrete de peste Ocean. Mai mult, memorandumul in cauza era insotit de alte documente in care erau scoase in evidenta citeva citate ale lui Einstein despre lasitatea guvernelor social-democrate si care ar fi pus in lumina admiratia fizicianului pentru Lenin. Toate acestea erau sustinute de o scrisoare a unui anonim care il acuza pe savant ca ar fi un sarlatan, iar teoria lui (care il facuse deja celebru in toata Europa), o gluma.

Doi ani mai tirziu, Einstein se stabilise deja la Princeton impreuna cu cea de-a doua sotie a sa, Elsa. Celebrul Edgar Hoover, seful FBI, a ordonat o ancheta care urma sa-l demaste pe presupusul comunist. Totul a luat amploare in 1949, cind serviciile au luat in serios o informatie provenita de la un amic indepartat al doamnei Einstein, potrivit careia fizicianul s-ar fi lasat influentat de opiniile fiului sau, aflat in URSS. Totul s-a lamurit dupa o vasta ancheta si dupa ce agentii secreti au descusut viata personala a urmaritului si au reusit sa puna cap la cap faptul ca sotii Einstein nu aveau copii impreuna, dar ca jumatatea feminina a familiei era totusi mama a doua fete care locuiau in Statele Unite, iar baiatul fizicianului, din primul mariaj, locuia de fapt in SUA.