Se ia o balanta imaginara de cantarit literatura.

Se pun pe un taler povestirile din volumul "Trei femei" (Editura Paralela 45) al scriitorului austriac Robert Musil. Se pun pe celalalt trei decenii de literatura din secolul XX, luate la intamplare. Eu zic ca cele doua talere raman in echilibru perfect.

Desigur, e testul unui fanatic, dar Musil, cu toata morga lui germanica din poza de pe contracoperta, nu poate starni decat pasiuni fatale. In lumea lui nu exista coincidente. Oamenii si lucrurile comunica nemijlocit, doar cuvintele stau in drum.

Granita dintre interior si exterior e permeabila ca un servetel. Semnele se arata la tot pasul si se impletesc intr-o tesatura atat de deasa incat te prinde ca intr-un cocon.

Uneori ai senzatia ca nu bajbai pe strazile unui oras sau pe culmea unui munte unde ajung doar demonii, ci prin interiorul cu design straniu familiar al unui om. Ce comod sa traiesti intr-o lume in care totul se leaga, o sa spuneti angoasati. Serios? Atunci sa detaliem putin.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.