Prezenta unui artist liric de renume international poate determina pretutindeni evenimente in stagiune.
Ne-o dovedeste ideea conducerii Operei Nationale de a-l invita pe Eduard Tumagian pentru o serie de spectacole care, totodata, ofera publicului satisfactia de a revedea titluri din repertoriul teatrului, mai rar programate in ultima vreme. Datorita oaspetelui, scena a gazduit astfel 'Nabucco' si 'Simon Boccanegra' de Verdi si, vineri seara,'Tosca' de Puccini. Roluri majore din literatura baritonala italiana ce au atras neindoios interesul melomanilor, asa cum va fi apropiata reluare in formula de concert a lui 'Samson si Dalila' de Saint Saens, in care tot Eduard Tumagian va interpreta rolul Marelui preot. Sa spunem poate ca nu eram singurii care isi doreau sa revada, dupa o absenta considerabila, 'Tosca'. Cu atat mai mult cu cat, alaturi de ilustrul cantaret oaspete erau invitati doi solisti brazilieni cunoscuti din stagiunile de concerte ale Radiodifuziunii 'Eliane Coelho si Juremir Vieira. Spectacolul a fost gandit si ca un omagiu adus memoriei sopranei Dora Massini, aniversata in 2007 la centenarul nasterii sale, una dintre stralucitele interprete ale rolului puccinian.

Conditiile spectacolului au fost desigur aliniate unei reluari fara prea multe repetitii, dirijorul Adrian Morar avand de rezolvat nu putine impedimente in discursul orchestral si concordantele cu scena. Desigur, Scarpia este pentru Eduard Tumagian un rol de maestru, ca vocalitate si compozitie scenica. Partenerii sai ne-au oferit mai putin decat asteptam dar, oricum, aplauzele publicului au rasunat in seara spectacolului ca in vremurile bune al stagiunilor operistice bucurestene. Onorand cariera unui artist contemporan, omagiind personalitatea unui solist din istoria teatrului, Opera Nationala isi inscrie cu merite diversitatea manifestarilor menite a continua drumul liricii romanesti cu proiecte, eforturi si, fireste, succese pe masura ideilor propuse.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.