Vineri, Clujul a gazduit proiectia filmului "Morometii", la 20 de ani de la aparitia peliculei realizate de Stere Gulea. La intilnirea cu presa, nu a putut fi evitat nici subiectul lunii, adica succesul lui Cristi Mungiu.

Cineastul Stere Gulea insotit de actorii Victor Rebengiuc si Ionel Mihailescu si de directorul de imagine Vivi Dragan Vasile au fost prezenti la Cluj pentru proiectia celebrei ecranizari a romanului "Morometii" si pentru a prezenta un making of al filmului, realizat in satul Talpa, din apropiere de Bucuresti, unde s-au si facut filmarile in urma cu douazeci de ani.

Destins si jovial la intilnirea cu presa, Victor Rebengiuc s-a declarat nostalgic in aceasta perioada, fiind prezent la Festivalul Transilvania, la Cluj, pentru proiectia "Morometilor", dupa ce s-a intors de la Cannes, unde s-a organizat o vizionare-eveniment a "Padurii Spinzuratilor", in regia lui Liviu Ciulei. Alaturi de cei citiva membri ai echipei de filmare prezenti la Cluj, Rebengiuc a rememorat, anecdotic, perioada realizarii "Morometilor" si "realismul minimalist" al satului Talpa, in care nu era greu sa gasesti figuri de tarani parca extrase din romanul lui Marin Preda: "Tot satul era un Moromete, iar romanul era ca o Biblie pentru ei". Inspirindu-se din viata taranilor din anii ‘80 pentru a reda universul interbelic imaginat de Preda, Rebengiuc a marturisit ca echipa de filmare a avut probleme cu comisia de ideologie, care nu era de acord cu redarea unei asemenea imagini a satului romanesc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.