Cind devine a ta, bogatia iti lasa in urma viata in care visai sa ai o casa si o masina si-ti deschide usa spre urmatoarea

O viata ce pare rupta din coasta lui Apollo, in care nu mai exista timiditate, traiesti in luxul de a spune adevarul cind poftesti si ai la dispozitie din oficiu o gramada de oameni gata sa-ti maseze, chiar si thailandez, orgoliul. Dar nu rareori ramii blocat la granita si asisti la razboiul lumilor.

Nimic nu se schimba si totul se transforma. Esti acelasi si, in acelasi timp, lumea noua in care ai intrat iti reordoneaza, si pe tine o data cu ea, viata intr-un caleidoscop nou, in forme si culori pe care nu le-ai mai vazut pina atunci. Lui Carmen Sandulescu, care si-a cistigat prezenta in "Top 300" cu firma de constructii Impact, la care este actionara, cel mai greu ii este sa mearga pe sirma in discutiile cu prietenii vechi.

"Sint foarte multe diferente de optiuni si de perceptie ale mediului si in esenta de aici pornesc problemele. Lumea celor care nu cistiga mult e o alta lume si ar trebui sa traiesti si sa te intilnesti cu oameni dintr-o alta categorie, ai acelei categorii careia simti ca-i apartii. Eu, personal, nu sint genul de persoana cu fite, sa-mi iau nu stiu ce masina sa arat eu ca am, nu sint show off, dar, daca nu esti asa, nu poti sa te indrepti spre acea lume careia, teoretic, ii apartii si ajungi sa fii o persoana care nu apartii nici uneia dintre cele doua lumi."

Carmen Sandulescu alege cel mai aproape de inima ei exemplu: "Am o prietena foarte veche, care lucreaza in TVR, si am avut mari dispute in ceea ce priveste managementul acesteia. Eu priveam lucrurile din perspectiva managerului care trebuie sa conduca o companie, iar ea din perspectiva angajatului. Am preferat sa nu mai deschidem subiectul", reuseste Carmen Sandulescu sa impace prietenia cu viata profesionala, nemaidiscutind decit despre ce fac mama, copiii si sotul. Carmen Sandulescu nu spune ca e greu sa ai bani, dar nu e nici la indemina si te indeparteaza de lucrurile cu care erai obisnuit.

Desi ea nu are copii, Carmen Sandulescu nu poate sa nu observe dramele pe care le traiesc unele persoane cu acelasi standard de viata ca si ea. "Nu au timp sa se ocupe de ei, copiii se instraineaza, golurile si diferentele dintre ei se adincesc si unii o iau razna. Mai sint si drame legate de copiii care nu se simt bine la scolile de fite. Cunosc o familie al carei baiat nu i-a placut la o scoala normala din cauza ca erau mai multi copii de conditie proasta, care nu stiau sa vorbeasca si atunci l-au dat la una privata, unde sint curati, spalati, cititi, dar trecusera in cealalta extrema, cu drogurile si bautura." Paradoxul societatii romanesti, spune Carmen Sandulescu, e ca, fiind subtire clasa de mijloc din Romania, "ori esti cu oameni de proasta factura, ori esti cu oameni care, din cauza banilor, fac lucruri care te fac sa nu te simti bine".

De cind e femeie bogata, nici chiar rudele nu se mai simt bine sa vina pe la ea. "Prefera sa fie cu oameni ca ei, cu care pot vorbi lucruri comune, nu sa faca filozofie despre mediul social, economic si politic, despre influente, sint discutii neplacute si plicticoase pentru ei. "Sa nu-ti gasesti locul in nici una dintre lumi te reduce la singuratate: "Dar nici nu prea ai timp sa te gindesti ca esti singur, poate numai asa, de sarbatori. Iti umpli viata cu alte lucruri, citesti carti, studii, enciclopedii, analize, care-ti deschid noi orizonturi, te uiti la talk-show-uri mai mult. Eu nu ma simt asa bogata, poate pe hirtie sint, dar eu nu ma simt asa!", zimbeste Carmen Sandulescu.

Si pentru Maria Grapini, proprietara brandului Pasmatex, lucrurile s-au complicat o data cu intrarea in clasa milionarilor. Lucrurile simple sint cind viata e simpla, spune ea: "Pare incredibil, stiu, dar viata cind esti bogat nu va fi deloc calma si linistita ca o apa netulburata. A avea multi bani inseamna si sa gasesti solutii sa-i gestionezi, care iti consuma timp si efort. Investind, iti complici foarte mult viata, mai ales in Romania, dintr-un complex de factori, de la mentalitati pina la standarde". Ai bani mai multi, dar si cheltuielile cresc pe masura ce ei se inmultesc. "Esti obligat sa cheltuiesti mai mult, credibilitatea se face si din felul in care arati, trebuie sa ai o tinuta de calitate, in trend cu moda, nu mai porti un sacou de acum cinci ani, ca e uzat moral. Masina, cind o duc in service, costa de la citeva mii de euro in sus, dar si mult mai multa lume apeleaza la tine", spune Maria Grapini.

In Romania sint doua categorii de stresati, cei care au bani si cei care n-au bani, continua ea, spre deosebire de oamenii Occidentului, care sint mult mai relaxati cind fac bani. Citi sint ei, multi, putini, alta-i calitatea chinurilor facerii unei averi. "Acolo, oamenii nu tinjesc ca la noi dupa vile si masini, probabil ca au trait dupa ce societatea lor a fost suprasolicitata si acum vor o viata mai simpla si mai linistita. Dar si oamenii cu bani multi sint mult mai linistiti in Occident. Acolo exista o transparenta a lucrurilor si altfel le sint protejate investitiile." Nici nu le e frica in momentul in care stau intr-un cartier rezidential, spune Maria Grapini: "E anormal ce se intimpla in Romania. Ai casa intr-un cartier rezidential si nu ai lumina pe strada. Ma intorceam odata acasa si am vazut un barbat cum imi incerca poarta, a vazut ca nu s-a deschis si a trecut la urmatoarea. Ajung in curte si aud alarma la vecinul de vizavi. Am chemat politia, dar n-are procuratura timp de asa ceva, acum o luna au furat 200 de milioane de la alta casa si i-au dat drumul. Pai, in Occident, intr-o luna era gata judecat!".

Cel mai greu lucru cind ai bani, spune Maria Grapini, e sa-i faci pe ceilalti sa inteleaga ca faptul ca ai mai multi bani nu trebuie considerat o insulta, un defect, o aroganta. "Am avut o angajata, am luat-o in spatiu la mine si dupa ce am girat-o la banca pentru un imprumut sa-si ia tot ce-i trebuia in casa, ca era insarcinata, a doua zi a disparut. M-a durut! Am gasit-o in Moldova si am intrebat-o: «Andreea, de ce nu mi-ai spus ca pleci?». «E firesc sa platiti, ca aveti bani!», mi-a zis. Daca nu ajuti, spun ca ai inima de piatra, daca ii ajuti, dispar! Si cei cu bani, si cei fara bani se schimba din cauza banilor!"


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.